2008. november 24.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Chris Potter koncert az A38 hajón

December 2-án az amerikai Chris Potter lép színpadra az A38 hajón, aki már tizennyolc éves korában Red Rodney kvintettjében játszott. A harminchat éves szaxofonista fiatal kora ellenére számos lemezt tudhat maga mögött, és olyan nevekkel játszott együtt, mint Herbie Hancock, vagy Paul Motian, de zenélt a Mingus Big Band-ben is.

Játéka a kilencvenes évek elejének motívumaira épül, de tehetsége Paul Desmond iránt érzett csodálatban rejlik, és a legendás John Coltrane szaxofonvirtuóz világához közelít. Potter más fúvós hangszereken is játszik, így klarinéton, és fuvolán; s gyermekkorában zongoraleckéket vett. A Chicagóban született zenész New York városában lépett a jazz zene "porondjára", és tehetségére hamar felfigyeltek. Az 1993-ban megjelenő Concetric Circles című szólóalbumával egyaránt sikert aratott mind a közönség, és mind a kritikusok között. Számos lemezen játszott, és különböző formációkban, de Magyarországon december 2-án a két évvel ezelőtt megalapított Undergrounddal lép majd fel, melynek tagjai Nate Smith (dob), Adam Rogers (gitár), Craig Taborn (billentyűsök). Potter szaxofonon, és basszus klarinéton játszik majd.

A fiatal zenész Grammy jelölést is kapott Joanne Brackeen Pink Elephant Magic című lemezéért, a feljátszott szólói miatt. Chris Pottert, mint zeneszerzőt is számon tartják, és sokan a nem öncélú, de mégis improvizatív játékát dicsérik. Zenéjében érezhető a chicagói nyugati part ízének keveredése a new yorkiéval, melytől csak még színesebbé válik játéka, és saját szerzeményei.

Chris Potter előtt egy izgalmas formáció fog színpadra lépni, Lantos Zoltán projektjéről van szó, a Mirrorword-ről. Érdekes zenei élményben lehet része annak, aki meghallgatja őket, hiszen a világzene, az improvizatív jazz, és különböző kortárs muzsika keveredik, olvad egymásba, ami a szokatlan hangszerelésnek köszönhetően egy sajátos zenei világ kaput nyitja meg. A tagok Borbély Mihály (fúvósok), Horváth Kornél (ütősök), Lukács Miklós (cimbalom), és Lakatos Zoltán (hegedű).

***


Chris Potter Underground
Helyszín: A38 hajó
Időpont: 2008.december 2. 20 óra
Belépő elővételben: 2000 Ft
A koncert napján: 2500 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei