2008. november 25.Szabados Melinda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Michael Jackson: Thiller - musical készül Jackson életéről

1983-ban mutatták be a Los Angelesi mozik Michael Jackson Thriller című 14 perces videoklipjét. A zombi történettel párosított látványos táncnak akkora sikere volt, hogy még az amerikai mozikban is levetítették. John Landis kisfilmjéből, a világ leghíresebb videoklipjéből James Nederlander (Aida, Oroszlánkirály) producer Broadway-musicalt készít.

Michael Joseph Jackson amerikai popénekes, előadóművész, 1958. augusztus 29-én született az Indiana állambeli Garryben. Népes családban nőtt fel, nyolc testvére közül négy bátyjával együtt megalapították a Jackson Five formációt. Lánytestvérei közül Janet és LaToya Jackson szintén befutott, ismert sztárok lettek. 1966-tól kezdődően lokálokban, helyi klubokban lépett fel a csapat, melynek ő volt az énekese. Berry Gordy, a híres producer felfigyelt rájuk, amikor megnyertek egy Harlemben megrendezett amatőr tehetségkutató versenyt, 1967-ben. Ez a találkozás egyenes úton vezetett az ismertséghez, népszerű toplistás kislemezek megjelenéséhez. Gordy Motown kiadójával több, mint 100 millió lemezt adtak el.

1976-ban kiadót váltottak, ezzel együtt kénytelenek voltak megváltoztatni nevüket is The Jacksonsra. Jackson jó barátságot kötött Diana Ross-szal és megismerkedett Quincy Jones-szal, aki később szólólemezeinek producere és legjobb barátja lett.

1979-ben jelent meg első, önálló szólóalbuma Off the Wall címmel. Az album négy dala is bekerült a top 10-be, mely siker arra ösztönözte, hogy elkészítse 1982 decemberében a Thriller című albumot, amelyből több mint 104 000 000 példány kelt el. Az album 122 hetet töltött a Billboard kétszázas listán, ebből nyolcvan hetet folyamatosan az első tíz között. Az USA-ban huszonhétszeres platinalemez lett. További 27 országban lett platina vagy gyémánt lemez. Nyolc Grammy-díjat is besöpört 1984-ben, majd még ugyanebben az évben számos American Music díjjal és három MTV Video Music díjjal jutalmazták. Egyszerre vezette az amerikai és brit listákat is, az albumon hallható dalok közül kilenc megjelent kislemezen is, melyek szintén bekerültek a Top 10-be - ezzel poptörténelmet írt. Nem csak az eladott lemezek irdatlan mennyiségével, hanem mert megmutatta, hogy a fekete zenészek is képesek mindent elérni akár mainstream vonalon is a zenei világban. Michael Jackson furcsaságai, botrányai ellenére popikonná vált, köszönhető ez a Thiller című lemezének, melyben megújította a videoklip fogalmát, számos rekordot döntött meg, hatalmas nyereséghez juttatva a magát és a kiadóját is.

A Thrillert 1982-ben készítették Quincy Jonesszal és a Toto együttes tagjaival. Közreműködött még a felvételek elkészítésében Paul McCartney, Eddie Van Halen, Vincent Price, három dal erejéig Rod Temperton. A lemezen található számokhoz Jackson kisfilmszerű történeteket, klipeket készített, melyet az akkor még kezdeti stádiumában lévő MTV adogatott néha, nem túl nagy lelkesedéssel. Azonban igazodniuk kellett a közönség igényeihez és Jackson újszerű klipjeit egyre többet játszották a zenei csatornán, segítve ezzel más fekete előadók érvényesülését is.

Az 1983-as Thriller című szám különálló történet volt a maga 14 perces hosszúságával. Hosszabb, mint egy hagyományos videoklip, de rövidebb, mint egy film. Jackson összes átváltozásáért és a szörnyek elkészítéséért, pedig a Csillagok Háborújának maszkmestere, Rick Baker felelt. A zenét össze kellett egyeztetni a tánccal, egészen az össznépi zombitáncig, melyet Los Angelesben, a Union Pacific Avenuen vettek fel. A videóban (mint az énekben is) feltűnik Vincent Price hangja, aki a horrorfilmek veteránjának számít. A máig felejthetetlen koreográfiát Michael Peters készítette.

A Thrillert további lemezei, dalai követték, mint az 1985-ben Lionel Ritchie-vel megírt We Are The World, melyet sok más híres sztárral együtt énekeltek az afrikai emberek megsegítésért. Majd a BAD, a Moonwalker, melyben Jackson játszotta a főszerepet és amelynek "holdjárós" tánclépései örökre a nevéhez kötődtek. 1991-ben megtiszteltetésképpen az MTV zenei csatorna díjat nevezett el róla, majd megjelent Black or White című lemeze, mely korszakalkotó volt, újfajta vizuális effektjeivel. A Rolling Stone magazin szerint Michael Jackson Thriller című albuma "Minden idők 500 legjobb albuma" listáján a 20-ik helyezést érte el.

A Thriller alapján egy musical is készülőben van, amelynek nem túl bonyolult a története.
Jacksont és barátnőjét a moziból hazafelé menet zombik támadják meg, majd mindenki táncol a végén. Színházi változatát 2009. január 2-án mutatják be Londonban. Természetesen nem ez lesz a teljes sztori, hanem az 50 éves sztár életútját is bemutatják dalain keresztül. Hogyan válik valósággá egy fiatal fekete fiú álma? A készülő musical valószínű visszatér az ijesztőbb, "horrorosabb" gyökerekhez, hiszen a darab producere jártas a rémisztő darabok színpadra vitelében.

Messzire jutott Michael Jackson a kezdetektől. Az őzszemű fekete bőrű kisfiúból felismerhetetlen arcú ijesztő ember lett. Úgy tűnik nagy árat fizetett sikeréért és a hatalmas vagyonáért. Kortársaitól (Madonna, Prince, Cher) eltérően nem tudott megbirkózni a hírnévvel, a sajtó érdeklődésével vagy támadásaival. Egymást érő arc- és plasztikai műtétei, bőr kifehérítési mániája miatt sokáig a bulvársajtó közkedvelt célpontja volt. Azt, hogy fellép-e a darabban nem lehet tudni. Mindenesetre maradjon meg az emberekben inkább az a kép, amikor fiatalon, csúnyára maszkírozva lejti a táncot, zombi-módra.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei