2008. december 22.Kozlov Sándor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Zdob şi Zdub és Folk Error az A38-on

Az új év elején két hétre karbanatartási nyugalomba vonuló A38 Hajó egyik első 2009-es koncertjét az elmúlt év egyik legnagyobb sikerű fellépője, a moldáv Zdob şi Zdubot adja, akik sajátos népi hardcore-jukkal egy kis életet lehelnek a téli álomba merült városba. Előzenekarként a debreceni-nyíregyházi Folk Error lép fel, ami eredeti módon ötvözi a népzene, a rock, a punk és a rap elemeit.

A Zdob şi Zdub immár közel másfél éve a kelet-európai rock egyik legszórakoztatóbb jelensége. Zenéjét mi sem tudnánk pontosabban leírni, mint a tagok maguk: hardcore Moldovenesc, azaz moldovai hardcore. A leginkább a Red Hot Chili Peppers mintáiból építkező erőteljes, csattogós, funk-alapú, némiképp rádióbaráttá tett hardcore és a jellegzetes balkáni, moldovai népzenei motívumok üde ötvözete stabil népszerűséget szerzett a Zdob şi Zdubnak.

Az eredetileg kemény és kíméletlen hardcore-t játszó Zdob şi Zdub (a zenekar neve is erre utal, kb. annyit jelent: csim-bum, azaz a dob hangjaira utal) muzsikája az évek során sokat szelídült, és egyre nagyobb szerepet kapott benne a moldovai népzene. Már a Zdob şi Zdub egyértelműen a legnépszerűbb zenekar, nem csak Moldáviában, de Romániában és Oroszország délnyugati területein is. Olyannyira, hogy a tagokat nemrég azzal is meggyanúsították, hogy román állampolgárságért folyamodtak, amit azonban honlapjukon kategorikusan tagadtak.

A kétnyelvű, románul és oroszul megszólaló zenekar masszív közönséget mondhat magáénak Moldáviában, Romániában és Oroszországban egyaránt, állandó szereplője a román Music Television díjátadóinak. Magyarországon sem ismeretlen: viharos koncerteket adott már a Sziget Fesztiválon, de fellépett a Művészetek Völgyében is. Népi hardcore, balkáni alapokon: ez a Zdob şi Zdub.

A zenekar tagjai
Roman Yagupov: ének, okarina
Igor Buzurniu: gitár
Mihai Gincu: basszusgitár
Valeriu Mazilu: trombita
Victor Dandes: pozan
Anatol Pugaci: dob

Lemezek
Hardcore Moldovenesc, 1996
Tabara noastra, 1999
Agroromantica, 2001
450 de oi, 2003
Ethnomecanica, 2006

Bővebb infó: http://www.zdob-si-zdub.com

A Folk Error fiatal debreceni és nyíregyházi tagjai remek fúziós világzenét játszanak: jobbára klasszikus népdalmotívumok táncos-funkys-progrockos feldolgozásait. Folkdallamok keverednek ismerős groove-alapokkal, az eklektikus kavalkádot pedig a torzított gitár, a kaval jellegzetes hangja és Liska Vera szépséges éneke fogja össze.

A zenekar tagjai
Liska Vera: ének
Nádas Péter: gitár
Kaszap Attila: kaval, brácsa
Palazsnik László: tangóharmonika, brácsa
Samu Zoltán: hegedű
Bálint Levente: klarinét, szaxofon
Dezsőházi Tamás: hegedű, konga

***


Zdob şi Zdub és Folk Error koncert
Helyszín: A38 hajó
Időpont: 2009. január 16. 21 óra
Jegyárak:
Elővételben: 2000 Ft
A koncert napján: 2500 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei