2009. február 5.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jan Fredrick Christiansen & Terje Winge: Missa da Tromba

A Jan Fredrick Christiansen és Terje Winge által alkotott zenei duó új lemezének a Missa de Tomba-nak sajátossága az, hogy a tiszta jelentésvilágon túl magában rejt még egy valóságot, értelmet, minőséget, magasságot és mélységet. Egy láthatatlan, bűvös kéz már az első taktusok alatt magával ragadja a hallgatót és el sem engedi csak bő 20 perc múlva, amikor a kompozíció véget ér.

A két hangszer, a trombita és az orgona - más instrumentumokat mellőző találkozása - nem túl gyakori, de nem is éppen ritka a zenei életben. Harmonikus kapcsolatukra még hazai példát is említhetünk a kaposvári Sonoro Duo (Bogáthy Gábor és Szili Zoltán) képében.

Azonban ahhoz, hogy a most bemutatásra kerülő trombita-orgona lemez előadóival személyesen találkozzunk, egy kicsit északabbra kell utaznunk. Ugyanis két norvég származású művész, Jan Fredrik Christiansen és Terje Winge nevéhez fűződik a Missa de Tromba címet viselő produkció. Előbbi az Oslo Philharmonic Orchestra első trombitása volt 1973 és 2007 között és olyan világhírű karmesterek kezet alatt dolgozott többek között, mint Zubin Mehta és Andre Previn. 1995-ben egyetlen norvég muzsikusként tagja volt annak a Solti György által dirigált "alkalmi" nemzetközi zenekarnak amelyet az 50. születésnapját ünneplő ENSZ tiszteletére hívtak életre.

Az orgonaművész Terje Winge - társához hasonlóan - a Norvég Zeneakadémia professzora, ahol a növendékeivel igyekszik megismertetni az orgona titkait. De, nem csak tanít, hanem "élesben" játszik is, ő az Oslo-i Grorud Church orgonistája. Mind a ketten több évtizede a pályán lévő, jelentős zenei tapasztalattal és nemzetközi ismertséggel rendelkező előadók.

Missa de Tromba címet viselő albumuk a magas hangzáshűséget képviselő lemezei miatt a világ egyik legjobb kiadójának tartott, norvég 2L gondozásában jelent meg. A repertoárban kortárs szerzők (Kjell Mork Karlsen, Jon Laukvik, Ketil Vea, Egil Hovland) művei kaptak helyet. A kompozíciók a keletkezési idejük tekintetében viszonylag nagy időtávot fognak át, ugyanis például a Ketil Vea által írt Sonata 1972-ben született, Egil Hovland Cantus X-e pedig 2000-es keltezésű. Kétség sem fér hozzá, hogy a repertoár legfajsúlyosabb darabja Kjell Mork Karlsen Missa de Tromba-ja. A négy tételes mű Srauss világát idézően fanfárral indul. Ez követően valóságos párbeszéd alakul ki a két "levegős" hangszer között. A művet hallgatva két dolog nyilvánvaló, az egyik az, hogy valódi norvég művel van dolgunk. Ugyanis teljes mértékben jelen van benne a "skandináv életérzés" a maga borzasztóan letisztult hangzásvilágával és melankóliájával. Az előbb említettek nem csak a címadó műre, hanem a lemez valamennyi felvételére jellemzőek. Azonban csak a Missa de Tomba sajátossága az, hogy a tiszta jelentésvilágon túl magában rejt még egy valóságot, értelmet, minőséget, magasságot és mélységet. Egy láthatatlan, bűvös kéz már az első taktusok alatt magával ragadja a hallgatót és el sem engedi csak bő 20 perc múlva, amikor a kompozíció véget ér. Bár a hatás még utána is sokáig megmarad.

Összességében elmondhatjuk, hogy a két "tanár úr" valóban professzori szinten játszik és tartalmas szórakozást ígér a közelmúltban megjelent albumával.

***


Jan Fredrick Christiansen & Terje Winge: Missa da Tromba
Közreműködnek:
Jan Fredrik Christiansen / trombita
Terje Winge / orgona
Kiadó: 2L (Norvégia)
Honlap: www.2l.no
Megjelenés éve: 2008

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei