2009. február 9.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Metal Live! - Élő metál a Merlin Színházban péntek 13-án

Aki az igényes, ámde súlyos zene megszállottja, annak nem kell sokat gondolkodnia, hogy mit csináljon az év legszerencsétlenebb napján. Péntek 13-án a hazai modern metál színtér legjelesebb képviselői a Nomad, a Mangod Inc., a Nuke, a The Idoru és az Isten Háta Mögött gondoskodnak a sötét hangulatról és a hallójáratok horzsolásáról.

Egyszer volt, hol nem volt, valamikor a '90-es évek elején, egy The Bedlam nevű metál zenekar, akiknek mindösszesen két demó elég volt arra, hogy kultstátuszt vívjanak ki maguknak kis hazánkban. Aztán ahogy az lenni szokott, változtak az idők, a The Bedlam menetelésének vége szakadt, de a zenekar hamvaiból 2004-ben újjászületett a Nomad, három anyazenekar béli taggal. A srácokból férfiak lettek és az évek alatt a zenéjük is letisztultabbá vált. Maradtak a súlyos riffek, de sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak az elszállós részek, a már-már légies dallamok. Arra a bizonyos i betűre pedig a közérthetően megfogalmazott, ámde mély értelmű szövegek teszik fel a pontot.

Minden bizonnyal ők a legjobb választás az este felvezetésére és a közönség bemelegítésére. A negyven perces repertoár alatt azonban ne várjunk Bedlam számokat. Akinek azokra fáj a foga, vagy csak visszasírja enyészetté vált hajkoronáját, az megnézheti a kizárólag egy estére szóló The Bedlam reuniont március 20-án a Dieselben.

Aztán a tomboló düh kap majd szintén rövidke szerepet a Mangod Inc. tolmácsolásában. Az egykori Cadaveres De Tortugason edződött ifjak szívesen ugrálnak a srácok koncertjein, de tekintve, hogy a Thank You Good Night klipje a zenecsatornák egyik kedvence volt 2008-ban valószínűleg sokan lesznek kíváncsiak rájuk.

Habár a Metallicával való állandó összehasonlítgatás már kevésbé van terítéken, de az egyértelmű hatástól még mindig nem sikerült megszabadulnia a Nuke nevű zenekarnak. Sőt esetükben nemcsak hatásról, hanem hatásokról beszélhetünk, méghozzá elég vegyes palettáról, hiszen zenéjükben ötvöződik például a Pantera és a Queens Of The Stone Age muzsikája. Ez bármennyire is morbidnak tűnik elsőre, ne tévesszen meg senkit, mert az ötvözet remekül működik. A zenekar egyébként a tagok megfogalmazásában "baráti örömzenélés céljából" alakult meg, úgyhogy reméljük hasonlóan örömteli lesz hallgatni is őket.


A The Idorut senkinek sem kell bemutatni, hiszen szinte a fél világot, de Európát és Japánt egészen biztosan bejárták. Nem is tudom, hogyan jutott ideje minderre a srácoknak, tekintve, hogy közülük ketten is a Blind Myself oszlopos tagjai. Mindenestre most éppen itthon vannak, úgyhogy sürgősen ki kell használni ezt a lehetőséget.

A záróakkord megpendítése az Isten Háta Mögött feladata lesz, akik a teljes ismeretlenségből pillanatok alatt váltak meg nem értett, majd el nem ismert művészekké, újabban pedig minden magára valamit is adó, underground metál és rockzenét kedvelő egyén személyes kedvencévé. Lehet rajongani értük, mert ritkán találkozni hasonlóval: egymondatnyi életigazságok zsúfolódnak össze a stílus szerint beskatulyázhatatlan, éppen ezért a legegyszerűbben "csak" zeneként aposztrofálható, hosszúságát tekintve nemritkán hét-nyolc percen túlra nyúló produktumokba. Lehet őket nem szeretni, pontosan ugyanezen okok miatt. Az biztos, hogy egyszer mindenképpen érdemes megnézni őket élőben és aztán mindenki eldöntheti melyik táborhoz kíván csatlakozni.

Amit várhatunk az estétől az a súlyos témák találkozása a pszichedelikus hangulatokkal. Lesz itt stoner rock, meg doom, meg akár még grunge is, de leginkább ezek keveredése. Lesznek költői pillanatok, zavaros szószerkezetek, de leginkább üvöltés teli torokból.

Ha nem is remegve, de mindenképpen lelkesedéstől fűtve várjuk, hogy mi történik, ha öt ilyen kaliberű zenekart összeengednek.

***


Beck’s + Anger Management - Metal Live!
Időpont: 2009. február 13., péntek 20:00
Fellépők: The Idoru , Isten Háta Mögött , Nuke , Mangod Inc. , Nomad
Jegyár: 1500 Ft
Program:
20.00-20.40 Nomad
21.00-21.40 Mangod Inc.
22.00-22.40 Nuke
23.00-00.00 The Idoru
0.20 Isten Háta Mögött
Bővebb infó a fellépőkről:
Nomad: www.nomadband.hu
Mangod Inc.: www.mangod.hu
Nuke: www.myspace.com/postindustrialmotorcore
The Idoru: www.theidoru.com
Isten Háta Mögött: www.istenhatamogott.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei