2009. február 10.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Alison Krauss: A Hundred Miles Or More (Live From The Tracking Room)

Tréfásan fogalmazva azt is mondhatnánk, hogy az amerikai származású bluegrass énekesnő Alison Krauss életében úgy pörögnek a Grammy díjak, mint az üzemanyagkúton a tankolásnál az a bizonyos mennyiségszámláló. Az énekesnő már a napokban megtartott díjátadó gála előtt is több, mint két tucat díjjal rendelkezett. És most újabb öt elismeréssel gazdagodott.

Robert Plant - a Led Zeppelin egykori frontembere - társaságában az év felvétele és az év albuma mellé egy-egy pop, country és folk trófeát is elvitt a Raising Sand címet viselő közös albumért.

Alison Krauss már nagyon fiatalon bekerült a világ zenei vérkeringésébe. Alig volt 16 éves amikor 1987-ben a Too Late to Cry című korongjával belépett az elsőlemezesek táborába. A bemutatkozás óta eltelt bő húsz év alatt rendszeresen jelentek meg albumai. Az énekesnőt a bluegrass megmentőjeként tarják számon Amerikában. Méghozzá azért, mert a produkcióinak köszönhetően a '90-es évek óta ismét egyre népszerűbb a műfaj.

A 2007-es év dupla ünnep is volt Krauss számára, mert egyrészt egy saját albummal (A Hundred Miles Or More) foglalta össze eddigi pályafutását, másrészt közös albumot készített a rock legendával, Robert Plant-tal. 2008-ban elkészítette a az előbb említett szólóalbum dvd változatát is, amelynek a főcím változatlanul hagyása mellett a Live From The Tracking Room alcímet adta.

Akik ismerik az egy évvel korábbi audio változatot azoknak talán egy kis csalódást jelent az új produkció. Méghozzá azért, mert a 16 számból csak 8 került át az élőben rögzített dvd-re. Ráadásul olyan dalok maradtak ki a repertoárból, mint a Sting által írt és vele közösen előadott - a 2004-es Oscar díj döntnökeinél a Legjobb eredeti filmdal kategóriában az utolsó pillanatig versenyben lévő - You Will Be My Ain True Love valamint a John Waite által jegyzett Missing You. Nagy kár értük...A kilenc dalt magában foglaló kínálatban egy olyan szám van, a Shadow, amelyik nem szerepelt a 2007-es "elődön". A nagy átfedés ellenére nagyon izgalmas ez a kiadvány. Teljesen más élményt jelent, hogy a hanghoz látvány is társul. Ezért kicsit olyan érzés, mintha mi is ott lennénk a helyszínen. Krauss lenyűgöző és nagyon barátságos hangjával egy igazán bensőséges atmoszférát teremt. Dalaiból hatalmas szabadságérzés és szeretet árad. Miközben a Sawing on the Strings-et (Tony Rice-al), a Whiskey Lullabby-t (Brad Paisley-vel), a Lay Down Beside Me-t (John Waite-val) valamint a Simple Love-ot hallgatjuk olyan érzésünk van, mintha igazi hullámokon lebegnénk. Pedig ezek "csak" a zene hullámai. Amit kapunk az egy aprólékosan kimunkált, valódi világsztárokhoz illő produkció.

Bár az idei díjeső nem ennek a produkciónak szólt, de aki ezt megnézi-meghallgatja az bizonyosságot szerezhet róla, hogy az énekesnőt nem érdemtelenül díjazták most.

***


Alison Krauss: A Hundred Miles Or More
Kiadó: Decca Music / Rounder Records
Hivatalos forgalmazó: Universal Music
Honlap: www.alisonkrauss.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei