2009. február 11.Nagy I. Dániel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Arctic Monkeys - Szex, drogok, kamaszkor

A pubertásban és plusz-mínusz két éves közelében boldogulni nehéz. Angliában a pubertásban és plusz-mínusz két éves közelében még nehezebb. Esőben, Angliában stb... És hogy milyen lehet ez Sheffieldben, arról meg egy (legyen ez bármelyikünk számára bármilyen kellemetlen) ’86-os születésű sráctól tanulhatunk.

Ami ebben a legmeglepőbb, az nem Alex Turner és az Észak Angol Gitárpengetők (a.k.a.: Arctic Monkeys) számunkra érthetetlen kiejtése, bár nekem attól is a homlokomra szaladt a szemöldököm. Sokkal inkább az, ahogy a zsigeri, pattanásokkal megterhelt lendületet feldolgozzák a számaikban, és, ahogy tette azt a mostanra már gondolom bőven megboldogult Ludas Matyi, háromszorosan adják vissza. Merthogy ebben rejlik a formáció sikere, meg persze abban a vele született tehetségben, hogy nem jönnek annyira zavarba, ha a kezükbe kapnak egy-egy hangszert.

Annak idején, mikor még az indie rock gyerekcipőben járt, vélhetően azért, mert még egyik emos sem lett jobban, épp csak megtalálták anyu ’89-ben levetett répanadrágját és a nagymama kockás terítőjét, nem is nagyon lehetett volna helyén kezelni a Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not című albumot. Szóval ne bánjuk, hogy erre 2006 januárjáig kellett várnunk. Itt aztán nem bíbelődött sokáig az együttes, egy beharangozó számmal, az I Bet You Look Good On The Dancefloor-ral a húrok közé csaptak, hogy ezzel a népszerű képzavarral éljek, és meg sem álltak egészen a nívósabb díjakig (NME, Brit Awards), az év felfedezettje elismeréséig.

Brit gitárzenéről beszélünk, ezt végig ne felejtsük el, ne várjunk szívszaggatóan virtuóz gitárszólókat, se Travis Bakert a sarokba parancsoló dobkiállásokat. Azonban, ha megemésztettük az első gyomorig hatolóan, nyaki ütőeret óhatatlanul kidagasztóan intenzív élményt, mint amit a rögtön az albumot megnyitó The View From The Afternoon kivált belőlünk, másodjára (harmadjára, negyedjére) már tisztességes iparos munkát találunk a nagy gonddal vélhetően maximumra tekert basszus és pergő mögött, mellett, kinek mi a prioritása. Ez, és a Disney-délutánosan játékos Mardy Bum az album harmadik harmadára már egész pontos képet rajzol az együttesről, hiába csak annyit értünk eleinte a szövegből, hogy valamit csináltak a konyha padlóján, az Így jártam anyátokkal pilotja óta tudjuk, kezdetnek ez nem is olyan rossz.

Ezen a ponton muszáj áttérni a 2007-es Favourite Worst Nightmare című albumra. Ez a lemez, azon túl, hogy ugyanolyan hatásosan lendületes, és ugyanolyan szórakoztatóan dallamos, mint az első, ad valami egészen újat, egészen egyszerűt, és egészen letaglózót valahogy úgy, mint ahogy azt tette Heath Ledger, mielőtt a Batman szubkulturális promóciója közben túljátszotta élete utolsó szerepét, és telepakolta magát altatóval. A párhuzam persze csak akkor működik, ha elismerjük Heath zseniális játékát, de miért ne tennénk, ő A Joker. Szóval valami ugyancsak váratlant és ütőset kapunk a Do Me A Favour-től, ami eleinte óvatosan elaltatja a hallgatót, penget néhányat minden sokadik ütemre, közben múlandó szerelmet sirat a szövegben, hogy aztán, amikor mi is végre együtt érzünk, és valami sohasem létezett kapcsolat végét hallucináljuk az emlékezetünkbe, akkor hirtelen megragadjon, és a mindannyiunkban dühösen várakozó kamasszal együtt egy katartikus kirohanással zárja a számot.

Hasonló, de zeneileg sokkal kifinomultabb az album utolsó száma, a 505, ami, az első lemezt záró Certain Romance-szel karöltve megmutatja nekünk, hogy hiába hordják még beat-esen lenövesztve a hajukat, hiába hívják fel anyut, ha fáj a hasuk, van bennük potenciál rendesen, fogunk mi még a Sziget nagyszínpadán találkozni velük, hacsak nem rögtön a Sportcsarnokban kezdenek. Akárhogy is lesz, akinek a Perhaps Vampire Is A Bit Strong-tól, vagy a This House Is A Circus-től megjött a kedve kesernyés dühvel kinyitni egy sört, annak ott lesz a helye.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei