2009. február 25.Árendás Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Varnus Xaver és Jacques Loussier a Müpában - Bach kétszer

2009. április 29-én Varnus Xaver 45. születésnapja alkalmából a Művészetek Palotájába invitálja a világ egyik leghíresebb jazz muzsikusát nem is egy, hanem rögtön két közös koncert erejéig. Jacques Loussier, az immáron hetvenöt esztendős, legendás jazz zongorista először és feltehetőleg utoljára látható Magyarországon.

Jacques Loussier azzal írt zenetörténelmet, hogy éppen ötven esztendővel ezelőtt ő volt az első jazz zenész, aki volt elég bátor, hogy Bach műveit jazz formában dolgozza fel. Az 1959-es (Loussier Plays Bach) lemez elérte a hihetetlen, harmincmilliós példányszámot és nagy lökést adott az ehhez hasonló zenei próbálkozásoknak. Loussier mára több mint 200 millió korongot adott el, olyan művészekkel koncertezett együtt, mint Elton John, a Pink Floyd és Sting. Idén pedig Varnus Xaver meghívására hazánkba látogat, hogy együtt ünnepeljék az orgonista születésnapját. Természetesen Bachhal.

A két művész kétségkívül egy közös szenvedélyben osztozik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Varnus 2000-ben Bach halálának kétszázötvenedik évfordulója alkalmából a Kerepesi temetőben, Blaha Lujza kriptájának árnyékában játszotta a zeneszerző műveit úgy, hogy az eső miatt két fiatalember kézzel tartott vásznat az elektromos orgona fölé, miközben mi, nézők - én és körülbelül még hatezer társam - rendületlenül kitartottunk a szűkösen rendelkezésre álló ernyők és ponyvák alatt. Jacques Loussier ezzel egyidőben kétszázezres tömeg előtt lépett fel a lipcsei Tamás templomban, Bach végső nyughelyétől alig néhány méterre. A két művész a születésnapi hangversenyre több hetes közös munkával készül majd fel tavasszal Franciaországban.

Ahogy ígérik, az áprilisi koncerten Bach munkásságának legcsillogóbb ékkövei kerülnek eljátszásra, picit másként. Ezúttal a jazz műfaj élő legendája jazzbetéteket álmodott a mester eredeti műveire, amelyeket az orgonavirtuóz játékával komponálnak össze, ezáltal létrehozva az egyedi zenei élményt. Aki Varnus Xaver koncertjeit látogatja, az tudja, hazánk leghíresebb orgonistája minden kínálkozó alkalmat megragad, amikor Johann Sebastian Bach életművét közvetítheti. Mi lehetne nagyobb ünnep a számára, mint hogy ezt egy napon egymás után két alkalommal tegye? Eredetileg csak egy koncertet terveztek április 29-re, de arra a novemberi bejelentés után rögtön elkapkodták az összes jegyet, így - a vidékiekre is gondolva - kitűzték a második, koradélutáni időpontot.

***


Varnus Xaver - Bach kétszer
Időpont és helyszín: 2009. április 29. 14:00 és 19:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei