2009. március 9.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Interjú G.Ras-szal, azaz Komáromy Gergővel, a Riddim Colony énekesével

A Riddim Colony egyike hazánk legnépszerűbb, feltörekvő reggae zenekarainak. Első nagylemezük 2008 nyarán jelent meg Message of I&I címmel, azóta egy újabb kislemez kapható, amely négy remek számot tartalmaz és a zenekar eddigi egyetlen klipjét. Ezen felül szervezői és kihagyhatatlan fellépői rengeteg reggae rendezvénynek, sokat tesznek a műfaj népszerűsítéséért is.

Bemutatnád saját szavaiddal a Riddim Colony-t?

A Riddim Colony egy reggae zenét játszó budapesti zenekar, eléggé fiatal még a banda, most novemberben volt a harmadik születésnapunk. Eredeti jamaikai reggae-dancehall zenét játszunk, egyrészt teljesen saját számokat saját szöveggel, másrészt olyan riddimeket, zenei alapokat, amire az énekes - vagyis én - ír saját szöveget. Így a számok mind sajátok, és a zenei alapok egy része is saját, másik része pedig ezek a népszerű riddimek. A stílus maga az autentikus jamaikai reggae, a leglassabb, legmélyebb rootstól, az ugrálós dancehall-ig minden megtalálható a repertoárunkban. A számok általában a jamaikai angol-patois nyelven szólalnak meg, talán a Riddim Colony a legismertebb az ezen a nyelven éneklő magyar zenekarok közül.

Mindenkiben felmerül a kérdés, miért pont reggae? Nem a legnépszerűbb, legfelkapottabb műfaj Magyarországon.


Ez biztos, de mi azon vagyunk, hogy a legnépszerűbb legyen. A zenekar tagjai közül mindenkinek máshogyan került a reggae az életébe. Az én életemben kimaradt a diszkós vagy a rocker korszak, helyette mindig is afrikai, fekete zenéket szerettem, jazzt, soult, illetve különböző világzenéket. Aztán késő tinédzserként haraptam rá a reggae-re.Emlékszel mi volt a legelső szám, ami hatással volt Rád?

A legeslegelső számra nem emlékszem, de valószínű, hogy valami mainstreamebb zenei csatornán hallottam Bob Marleyt... Illetve az első kedvencek között voltak olyan afrikai reggae számok is, amelyek a műfajon belül is kevésbé népszerűek. Aztán szépen rájöttem, milyen hihetetlenül gazdag zenei világ ez a reggae, mennyire változatos, mennyi műfaj, stílus keveredik benne.

A reggae nem csak zene, hanem áll mögötte egy vallás vagy filozófia is. Ezt is komolyan veszitek, vagy csak az életérzés és a zene fogott meg?

A zenekar sokszínű, van, aki komolyan veszi ezt is, van, akinek elsősorban a zene lüktetése a fontos. Részemről nagyon komolyan veszem és próbálom közvetíteni is azt az üzenetet, ami számomra a reggae-n keresztül jön. A reggae az egymással és a világgal szembeni tiszteletről, a békés együttélésről, a pozitív hozzáállásról, a hatalmaskodás és az elnyomás elleni küzdelemről, szabadságvágyról, saját magad felszabadításáról szól. Hiszek egyfajta világegységben, ami arról szól, hogy mindannyian összetartozunk, az egész világ valahol egy, és ha ezt érezzük, akkor az önzésnek, a kicsinyességnek, az egymás iránti gyűlöletnek fölösleges voltát is érezzük. Ezek a gondolatok számomra fontosak, és próbálom megosztani az emberekkel is a zenén, a szövegeken keresztül, Ugyanakkor nem tartom magam rastafari vallásúnak.

Szerinted ezek a gondolatok átjönnek a hallgatóknak is, vagy csak a Riddim Colony zenei arculatát értékelik?

Folyamatos visszacsatolás van a koncerteken, és én úgy érzem, sok minden sokszor átmegy. A nagyon sok pozitív energia, a tűz már a kezdetektől fogva, amikor még zeneileg nem álltunk a helyzet magaslatán, akkor is érezhető volt már a közönség számára, legalábbis a visszajelzések mind erről szóltak.

Az igényes reggae zenén kívül a Riddim Colony híres az együttműködésről más zenekarokkal. Ennyire összetartó a magyar reggae-élet vagy ez a zenekar sajátossága?

Alapvetően a reggae az összetartásról, összetartozásról is szól, amit mi a kezdetektől fogva próbálunk minél erősebben képviselni és működtetni. Ez legtöbbször jól sikerült, persze vannak konflikusok, de az időleges ellentétek ellenére működik az, hogy összetartunk. Ennek a tökéletes példája a március 12-i koncert, ahol MC Columboval az Irie Maffiából és egy külföldi énekessel, Mandingo Warriorral koncertezünk együtt. Legutóbb a Budapest Reggae Selectors League műsorvezetőjeként is szerepeltem, ami egy DJ verseny volt, de ugyanúgy szólt az együttműködésről is. Mindenkiből a legjobbat hozta ki, minden DJ sokkal jobban játszott, mint külön, nagyszerű bulisorozat volt és lesz ez.

Mit tartasz az együttes eddigi legnagyobb sikerének?

Amit mi eddig legjobban szerettünk, azok a születésnapi bulik, a hároméves és a kétéves születésnapi parti. Mind a kettő nagyon pozitív érzést szerzett mindenkinek, nagyon feltöltődtünk és nem csak mi, hanem a közönség is, rengetegen voltak és nagy élmény volt. Illetve nagyon megtisztelő például az is, hogy többnyire minket hívnak, ha valamilyen jamaikai sztár itteni koncertjére kell előzenekar.

Az albumokat nem említetted, ennyire nem lehet Magyarországon profitálni a reggae zenéből?

A lemezeladás nehezen megy, nagyon sokba kerül, a stúdiómunkák, a legyártás, és ahhoz képest nehéz sok ezres példányszámot eladni. Persze azért veszik, de ebből nem lehet megélni, inkább a koncertekből. Mi minél több koncertet szeretnénk, de nem könnyű. Én még egyetemista vagyok, de az mostanában háttérbe szorult. Közben már pár éve a zenélésből tartom el magam, de nem csak a Riddim Colonyval, hanem máshol, illetve szólóban, mc-ként is nyomom. A zenekar többi tagja közül van, akinek hétköznapi munkája van, függetlenül a show-biznisztől, van, aki teljesen a zenélésből él, van, aki hangmérnökként dolgozik. A zenélés egy olyan út, ami sok lemondással jár, de persze megéri...

Melyek a Riddim Colony távolabbi tervei?

Egyre jobb és egyre több zene egyre színvonalasabban, és minél több helyen játszani. Nagyon szeretnénk nemzetközi vizekre hajózni, mert a reggae nemzetközi zene, főleg ahogy mi játsszuk, eredeti nyelven, jamaikai stílusban. Ráadásul tőlünk nyugatabbra sokkal nagyobb a közönség és a reggae kultúra is. De ami a legnagyobb öröm és cél az az, hogy mindig jobb és jobb zenét hozzunk létre. Ez örömzene, nem őszintén nem is lehet csinálni. Közben március 12-én lesz ez a fergeteges buli Budapesten az A38-on, ami a tervek szerint egy parti-sorozat első állomása. A Budapest Reggae Bashment sorozat koncertjein a Riddim Colony mindig több hazai és külföldi énekessel fog fellépni. Ez a fajta sok előadós stage-show Jamaikában nagyon gyakori, így be tudjuk mutatni a reggae újabb izgalmas szeletét, hogy népszerűsítsük a műfajt. Nyáron megjelenik az új nagylemezünk is, csupa új dallal, amit most még a koncerteken sem játszunk, illetve tavasszal lesz egy saját albumom, ahol eredeti jamaikai riddimekre éneklem a saját szövegeimet.

Utolsó kérdésként, mi a kedvenc reggae számod? Ha valaki nem ismeri a reggae-t, mivel érdemes kezdeni az ismerkedést?

Nagyon sokféle reggae van. A pörgős dancehall a buliban a legjobb, van sok nagyszerű roots zene is, számos különböző stílus. Rengeteg előadó és új zene van Jamaikában és világszerte is, így folyton változik az is, ami éppen a legjobban tetszik. Most éppen Mandingo Warrior Never stop című száma az egyik kedvencem, ezt a március 12-i koncerten hallhatjuk élőben is. Imádom Alborosie-t vagy Burro Bantont is, de nem is lehet felsorolni, csak példálózni, pont a sokszínűség az egyik legvonzóbb dolog a reggae-ben, kimeríthetetlen zene ez.

Honlap: www.riddimcolony.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
N_ 2010-01-22 20:16:11
nemrég voltam az egyik koncerten. fantasztikus élmény volt. egyszerűen nagyon adja a zenétek. respect.
nem
regisztrált
beno 2009-05-19 14:07:35
jó a zenéte
nem
regisztrált
g.rasel 2009-03-25 16:08:27
jó vagy béke
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei