2009. március 27.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Beatallica: A Beatles és a Metallica bizarr párosítása

Komolyan vehető-e egy olyan zenekar, amelyik Beatles átiratokat ad elő a Metallicától megszokott stílusban, és olyan címekkel látja el produktumait, mint például A Garage Dayz Nite, vagy And Justice For All My Loving? Egyértelműen nem, de mivel ezzel az április 14-én hazánkba látogató zenekar is tisztában van, ezért nem is nagyon ítéljük el őket.

Íme a recept: végy két nagyon-nagyon jól csengő nevet a világ zeneiparából, gyúrd össze a hozott anyagot, az összeállt masszát nevezd el úgy, hogy még a hülyék is tudják miről van szó, majd csinálj hozzá propagandát a neten, végül a végeredménnyel koncertezd körbe a fél világot. Nagyjából ennyi a Beatallica sikerének titka, annyi plusszal kiegészülve, hogy az énekesük a James Hetfield képzőt valószínűleg színjelessel végezte el.

A tagoknak mára biztos megélhetést biztosító paródia group 2001-ben kezdte meg működését, amikor is a gitáros és az énekes csinált pár másolatot a haveroknak a banda történetében azóta már szinte alapműnek számító A Garage Dayz Nite című számot is tartalmazó EP-ből. Az egyik rajongójuk nem sokkal később összehozott számukra egy weboldalt, ahol közkinccsé tette az addigi Beatallica életművet.

A kapuzárási pánikban szenvedő Metallica bezzeg évekig harcolt az ingyenes letölthetőség ellen, kiröhögtetve ezzel magukat a médiában, de szerencsére mára ők is rájöttek, hogy haladni kell a korral. A Beatallicának fogalma sem volt arról, hogy létezik egy honlapjuk, de miután megtudták a dolgot, mi mást is tehettek volna, mint hogy áldásukat adták rá, ami nem meglepő, hiszen a kiadók amúgy sem kapkodtak értük. A világhálónak köszönhetően a Beatallica hatalmas ismertségre tett szert és 2004-ben már olyan zenekarokkal játszhattak egy színpadon, akiket maguk is istenítenek (pl. Motörhead, Sepultura, L.A. Guns).

2007-ben megjelentették első nagylemezüket, mely a bandához híven a mindkét zenekarra viccesen utaló Sgt. Hetfield's Motorbreath Pub Band címet kapta. Ezután a rajongóknak köszönetet nyilvánítva 2008-ban kiadták az All You Need Is Blood lemezüket, amely csak a címadó dalt tartalmazza, de azt 13 nyelven.

Természetesen egy ilyen jellegű zenekarnál mindig felmerülnek a jogi kérdések. Nos, a Beatallica a kezdeti időkben úgy próbálta ezt a dolgot megkerülni, hogy arctalanságba és névtelenségbe burkolóztak. Ekkoriban kapott szárnyra az a pletyka, hogy a zenekar valójában a Metallica tagjaiból áll, akik szabadidejüket ilyesfajta baromságokkal ütik el. James Hetfieldék jót röhögtek a szóbeszéden, és nem cáfolták meg a feltételezést, ezáltal pedig további táptalajt biztosítottak a pletykáknak. Amikor viszont a Sony szerette volna behajtani a Beatleshez való egyértelmű hasonlóságok okán a jussát, akkor a Metallica dobosa, Lars Ulrich állt ki a tagok mellett és biztosította számukra a jogi képviseletet.

S aki valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva még mindig nem érzi úgy, hogy feltétlenül látnia kell április 14-én az A38-on a Beatallicát, annak érdemes rápillantania a zenekar tagjainak álnevére, és végképp megbizonyosodik afelől, hogy itt bizony fanatikusokkal van dolga, akik nagyon is komolyan veszik a tréfát:
- Jaymz Lennfield (James Hetfield és John Lennon nevéből) - ének, gitár
- Grg Hammetson (George Harrison és Kirk Hammett nevéből) - gitár, vokál
- Kliff McBurtney (Cliff Burton és Paul McCartney nevéből) - basszusgitár, vokál
- Ringo Larz (Ringo Starr és Lars Ulrich nevéből) - dob.

***


Beatallica koncert
Helyszín: A38
Időpont: 2009. április 14., Kedd
Kezdés: 20.00.
Fellépők: Beatallica (US), Alcoholica (Metallica Tribute Band), Mi?! (Rage Against the Machine és Red Hot Chili Peppers Tribute Band)
Jegyár: elővételben: 2500 Ft, a koncert napján: 2900 Ft
Infó a zenekarról: www.beatallica.org

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei