2009. március 30.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Keresztes Ildikó: Minden ami szép volt - A magyar rock balladái

Hét év után, tavaly szeptemberben új lemezzel jelentkezett a kétszeres EMeRTon-díjas Keresztes Ildikó. Rég várt albumán a magyar rock történelem legszebb darabjait állította sorba. Az énekesnő, valamint a lemezt készítő Szekeres Tamás és Kicska László személye a garancia arra, hogy a lemez megvásárlásával minőségi zenét viszünk haza.

Keresztes Ildikó nevét nem a bulvárlapok címlapjáról és a kereskedelmi televíziók magazin műsorainak sztárhíreiből ismerhetjük. Ő nem az a fajta énekesnő, aki magánéletének színes kis szösszeneteinek kiteregetésével kíván magának múló figyelmet kicsikarni. A Marosvásárhelyről származó művésznő inkább tehetségével, dalainak egyedei hangzásvilágával kelti fel az igényes zene kedvelőinek érdeklődését.

A 2008. szeptemberében megjelent albumon a hazai rock elmúlt 20-30 évének legmaradandóbb balladáinak "keresztes ildikósított" változatai hallhatóak. A lemezen többek között a Bikini együttes Adj helyet magad mellett című slágerének, Koncz Zsuzsa Valahol egy lány című dalának, valamint a Piramis, az LGT és Cserháti Zsuzsa egy-egy korábbi sikerének jól ismert, mégis meglepően új dallamai csendülnek fel.

Annak ellenére, hogy tulajdonképpen feldolgozás lemezről van szó, a korong hallgatása közben elkerül bennünket az ilyenkor szokásos érzés. Ugyanis eszünkben sem jut a korábbi slágerekhez hasonlítgatni Keresztes Ildikó dalait. Nem méricskélünk, hogy a dalok eredetije mennyivel volt másabb, mennyivel volt jobb, vagy esetleg rosszabb. Az érces hangú énekesnő fantasztikus előadásának köszönhetően, fel sem merül bennünk: ezeket a slágereket korábban már más is elénekelte.

A remek dalok és Keresztes Ildikó rendkívüli, elementáris erővel áradó hangja együtt olyan ötvözetet alkotnak, olyan magával ragadó egységgé olvadnak össze, hogy egyszer csak azon kapjuk magunkat: lejárt a lemez. De habozás nélkül indítjuk el újra, hogy aztán az első akkordok után ismét megszűnjön körülöttünk a világ.

***


Keresztes Ildikó: Minden ami szép volt - A magyar rock balladái
Kiadó: Sony BMG
Kiadás éve: 2008.
Az albumon szereplő dalok:
1. Adj helyet magad mellett
2. Várj, míg felkel majd a nap
3. Valahol egy lány
4. Utolsó érintés
5. Várlak
6. Holnap
7. A szerelem sivataga
8. Szeress nagyon
9. Helló
10. Ne szeress engem
11. Szállj fel magasra
12. Maradj velem
13. Boldogság, gyere haza

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei