2009. április 12.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

The Nordic Sounds - Skandináv életérzés Norvégiából

Gazdasági válság ide vagy oda a norvég kiadó, a 2L csapata - a producer és hangmérnök Morten Lindberg-gel az élen - nem hajlandó engedni a minőségből. A náluk megjelenő lemezeknek nem létezik "legyengített" verziója (amelyekkel pl. az egyes bevásárló központok polcain itthon is találkozhatunk).

Ők kőkeményen ragaszkodnak a minőséghez már hosszú évek óta. Ennek meg is van az eredménye, hiszen a kiadványaikat a holland "hifi-kábel király" Alt Jouk van den Hul a világ legjobb audiophile lemezei közé sorolja. A kiadó a tavalyi évben - megfelelve az új elvárásoknak - egy új koncepcióval lépett a piacra.

Olyan lemezcsomagokkal jelentek meg amelyek 2 korongot tartalmaznak, közülük az egyik hybrid SACD, a másik pedig a legújabb Blue-ray Disc. Az említett csomagok sorát 2008-ban a Trondheim Solistene Divertimenti címet viselő albuma nyitotta meg, majd ezt követte a norvég hárfaművész, Ellen Sejersted Bodtker korongja a SONaR. Az idei évből még csak szűk négy hónap telt el, de máris 2 újabb különleges csomagnak örülhetünk. Az egyik a most bemutatásra kerülő The Nordic Sounds. Tulajdonképpen egy nagyon igényes válogatásalbumról van szó, amelyen a norvég kiadó zászlaja alatt tevékenykedő előadók legkedveltebb produkció szerepelnek. Az igen változatos repertoárban szinte mindenféle zenei formációval találkozhatunk.

Hallhatunk zongora kettőst (Dena Piano Duo / Mozart: Sonata for 2 Pianos in D Major - Allergo) éppúgy, mint hárfaművészt (Ellen Sejersted Bodtker/ Ám: Vere Meininga) és énekegyüttest (Consortium Vocale / Crux Fidelis).

Az elképesztő sokféleség ellenére valamennyi előadásnak van egy közös vonása, méghozzá az, hogy mindegyik hamisítatlanul tükrözi a skandináv életérzést. Valamennyiükben megvan az a borzasztóan természetközeli és rendkívül precíz zenei megközelítés, ami egészen varázslatos hangulatot kölcsönöz szinte mindennek, ami a norvég előadók kezébe kerül.

Érdekes és értékes lemez ez, minden olyan gyűjtőnek a polcára oda kell kerülnie, akinek nem csak az a fontos mit hall, hanem az is, hogy milyen minőségben.

***


The Nordic Sounds
Kiadó: 2L (Norvégia)
Honlap: www.2L.no

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei