2009. június 8.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Stále Kleiberg: Treble & Bass

A norvég zeneszerző Stále Kleiberg 1958-ban született Stavanger városában. Tanulmányait az University of Oslo-n és a Norwegian State Academy Of Music-on folytatta. 1981-ben kezdett el hivatásosan komponistaként dolgozni. A zeneszerzés mellett - 1986 óta mind a mai napig - a nagy presztízsű University of Trondheim zenei professzora.

Kleiberghez épp olyan közel állnak a kamaraművek, mint a nagyzenekari darabok. A nagy elődökhöz hasonlóan már ő is megírta a maga requiemjét, ami Requiem - for victims of Nazi persecution címmel vonult be Norvégia zenetörténetébe.

A magas hangzáshűséget képviselő albumairól híres, norvég lemezkiadó, a 2L gondozásban, a közelmúltban megjelent korongon Kleiberg két koncertműve kapott helyet. A műsor a hegedűre és zenekarra írt művel (Concerto for Violin and Orchestra) indul és a nagybőgőre és zenekarra komponált alkotással (Concerto for Double Bass and Orchestra) folytatódik illetve fejeződik be. Az előbbit 2008 májusában, az utóbbit pedig pontosan egy évvel korábban 2007 májusában rögzítették. Talán azért, hogy a harmadik május is "teljesüljön", a két anyagot az idei év májusában fésülték össze egy lemezre. A zenekari hátteret mind a két darabban a Daniel Reuss dirigálta Trondheim Symfoniorkester adja.

A hegedűkoncert szólistája az a Marianne Thorsen akit a világhírnév a Mozart adaptációinak hatására vett a szárnyaira. A nagybőgős, Göran Sjölin a norvég zenei élet egyik legkeresettebb muzsikusa.

Kleiberg művei remek témákat bontanak ki, amelyeket a változatos dinamika tesz igazán élvezetessé. A két koncertmű ízig-vérig modern darab. De a kortárs alkotások közül a szélesebb közönség által is befogadható művek közé tartoznak. Ez persze korán sem jelenti azt, hogy túlzott popularitásra törekvő anyaggal lenne dolgunk. Kleiberg művei - amelyek tükrözik az északi komponisták védjegyének tekinthető, borzasztóan természetközeli és rendkívül precíz megközelítést - megkövetelik az odafigyelést. Ugyanis teljes valójukban csak annak a hallgatójuknak nyílnak meg aki kellő idő szentel rájuk.

Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy norvég kiadó ismét egy ínyencséget dobott a piacra, amely nagyszerűen tükrözi a két szólista a hegedűs Marianne Thorsen és nagybőgős valamint az őket kísérő zenekar életkedvét, energiáit és hangszeres tudásukat. Valamint a saját, vagyis a norvég tradícióhoz való eltéphetetlen kötődésüket.

***


Stále Kleiberg: Treble & Bass
Közreműködnek: Marianne Thorsen / hegedű, Göran Sjölin / nagybőgő, Trondheim Symfoniorkester - vezényel Daniel Reuss.

Kiadó: 2L (Norvégia)
Honlap: www.2l.no

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei