2009. június 18.Varga Petronella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Dés László: Filmdalok - Új köntösben Dés filmslágerei

Április folyamán indult útjára a magyar jazz és könnyűzene történetének egy egyedül álló kiadványsorozata. Dés László lemezei és dalai ugyanis időrendbe és műfajok szerint újra kiadásra kerültek. A sorozat nagy része már elkészült olyan nagy klasszikusokkal, mint a Jazz+Az lemezek, a Színész lemezek vagy Dés László néhány korai jazz albuma.

A kiadványok sora májusban újabb darabbal bővül, mégpedig egy Dés Filmdalok válogatással. És ami a Dés dalok szerelmeseinek külön öröm lehet, június folyamán néhány dal élőben is bemutatásra kerül egy különleges koncerten…
A zeneszerző eddigi pályafutása során számos film kísérő zenéjét szerezte, amelyek aztán egy korszak zenei vonulatát is meghatározták. Sok közülük zenés filmnek is mondható, ezért teljes albumként láttak napvilágot a filmmel egy időben. A Tom-Tom Records gondozásában most azok a filmdalok kerültek kiadásra, amelyek csak kislemezen jelentek meg, vagy egyáltalán nem szerepeltek hanghordozón.

Az új korongon olyan korszakalkotó filmek dalaira bukkanhatunk, mint a Sose halunk meg, A Világszám, A miniszter félrelép, az Üvegtigris, a Szamba és a Nyom nélkül, amely Dés László első filmzenéje volt; és az LGT tagjaival vették fel 1981-ben Artúr és a Detektívek zenekari álnév alatt. Dés László Filmdalai olyan nevek tolmácsolásában hallgatóak, mint Somló Tamás, Hernádi Judit, Váczi Eszter, Postássy Juli, Winand Gábor, Cserháti Zsuzsa vagy Geszti Péter, sőt a Világszám című film "Legyen úgy" című dala a szerző, Dés László előadásában hangzik el.

A koncertre járók örömére a Dés László összkiadás néhány darabja június folyamán egy nagyszabású koncert keretében bemutatásra kerül. A Terasz elnevezésű rendezvénysorozatban június 18-án csütörtökön "Harminc év, három nő és a szerző" címmel fiatal énekesnők éneklik Dés László dalait: Váczi Eszter, Harcsa Veronika és Póka Angéla. És persze a szerző is aktív részese a koncertnek, szaxofonozik, zongorázik, sőt még énekelni is hallhatja a közönség.

***


A Filmdalok című album dalai:
1. Csak egy könnyű szél . Váczi Eszter
2. Legyen úgy - Dés László
3. A bohóc a király - Bodrogi Gyula
4. Egy lassú tánc - Winand Gábor
5. Rossz pénz - Majsai Gábor
6. Egy jó kis nap - Fekete Jenő
7. Találj rám - Somló Tamás
8. Bébi kannibál - Geszti Péter
9. C’est la vie - Szulák Andrea
10. Puszinyuszi - Postássy Juli
11. Csak ússzuk meg - Kern András, Koltai Róbert
12. Kábítja az ember - Hernádi Judit
13. Szamba - Cserháti Zsuzsa
14. Epilógus - vége főcímzene
15. Nagy utazás - Presser Gábor
16. Mi jut eszedbe? - Somló Tamás
17. Nyom nélkül - Somló Tamás
18. Nagy utazás - Tomsits Rudolf/szárnykürt

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei