2009. szeptember 1.Naszály György
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Korcsolán Orsolya hegedűművész lemezbemutató koncertje

Korcsolán Orsolya hegedűmüvész MOSAIC című, klasszikus zsidó hegedűdarabokat tartalmazó felvételével debütál a nemzetközi hanglemezpiacon. Az album zenei anyaga Magyarországon először a budapesti Nyári Zsidó Fesztiválon kerül bemutatásra Zsoldos Bálint zongoraművész közreműködésével a város talán legpatinásabb, legigézőbb múltra visszatekintő zsinagógájában a Rumbach Sebestyén utcában.

A programban megannyi különböző zsáner keveredik nem csak a darabok stílusát, de tartalmát illetőn is. Bár műfaját tekintve egyik kompozíció sem lépi túl a klasszikus zene hagyományos értelemben vett határait, a jiddis népzene, a zsidó liturgikus dallamok és táncok varázslatos módon szövik át a hegedű repertoár ezen elfeledett darabjainak különös világát.

Közel egy óra alatt változatos képek, helyek, hangulatok szólalnak meg, valamint a világon elsőször bemutatásra kerül Jonathan Keren, Kussewitzky-díjas izraeli zeneszerző Korcsolán Orsolyának ajánlott darabja.

Korcsolán Orsolya hegedűművész - Sándor György legendás zongoraművész szavaival élve - "napjaink egyik legkivállóbb hangszeres tehetsége".

Orsolya Sir Solti György tanácsát követve a budapesti Zeneakadémia elvégzése után New York-ban, a világhírű Juilliard School-on, Itzhak Perlman és a legendás Dorothy DeLay növendékeként szerezte meg - az iskola történetében először magyar hegedűsként - mesterdiplomáját, melyet Morgan Freeman Oscar-díjas színész, az iskola díszdoktora nyújtott át a Lincoln Center Plaza-ban. New York-ban elnyerte a Dorothy DeLay és a Cornelius Vanderr Star Ösztöndíjakat.

Karrierje során koncertmestere a Leonard Bernstein által alapított Pacific Music Festival zenekarnak Japánban, a Zubin Mehta nevével fémjelzett Vörös-tenger Zenei Fesztiválnak Izraelben, fellép a Shleswig-Holstein Zenei Fesztiválon Németországban, valamint vezetője a Malaysian Philharmonic Chamber Players együttesének Kuala Lumpurban.

Sir Solti György éveken keresztül követi és egyengeti pályafutását, meghívást kap a Carnegie Hall alakuló zenekarába, valamint olyan karmesteróriásokkal nyílik lehetősége együtt dolgozni világszerte mint Zubin Mehta, Lorin Maazel, Valeríj Gergijev, Sir Neville Marriner, Pierre Boulez, Christoph Eschenbach, vagy Michael Tilson Thomas.

Kamarazenészként koncertjei közül kiemelkedőek a Bécsi Filharmónikus Zenekar koncertmestereivel Werner Hink-kel és Rainer Küchl-lel, szólóklarinétosával Peter Schmidl-lel a Sapporo-i Kitatra koncertteremben, Thomas Hoppe közreműködésével a New York-i Lincoln Center Plaza-ban tartott hangversenyei.

A széles értelemben vett klasszikus és kortárs hegedű-repertoár előadása mellett megálmodója és létrehozója az éveken keresztül óriási közönségsikerrel bemutatott "Illustrated Chamber Performance Series" koncertsorozatnak Kuala Lumpur-ban, mely úttörő módon teremtett hidat kultúráink között, nyert teret és új közönséget a klasszikus zenének Ázsiában.

***


Korcsolán Orsolya koncertje
Helyszín: Rumbach Sebestyén utcai Zsinagóga
Időpont: 2009. szeptember 3.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei