2009. szeptember 4.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Keith Caputo az A38-on

Több, mint egy évvel azután, hogy a Life Of Agony-val már tiszteletét tette egyszer az A38 hajón, és bő egy hónappal a Szigetes koncert után ismét hazánkba látogat Keith Caputo, hogy ezúttal szólóprojektjével örvendeztesse meg a rajongókat. Ám zúzást senki ne várjon, mert szeptember 15-én este a melankólia és az érzelmesség fog főszerepet kapni.

Azt már régóta sejteni lehetett, tekintve az idők folyamán egyre dallamosabbá váló Life Of Agony lemezeket és a közelmúltban Caputóval készített interjúkban elhangzottakat, hogy a kicsi termettel, de annál nagyobb torokkal megáldott énekes, ha rajta múlna, inkább melódiákat dúdolgatna már az üvöltés helyett. Nem véletlenül lett olyan amilyen az a bizonyos, ősrajongók által nem éppen favorizált 1997-es Soul Searching Sun lemez: ezen Caputo egyénisége nagyobb teret kapott. Ez egyből lejön azoknak, akik akár csak egy Caputo szólószerzeményt is meghallgattak már. Így tehát első körben kijelenthető, hogy akik a hármas Life Of Agony lemezt nem kedvelik, azoknak a szeptember 15-i koncert sem fog tetszeni.

Hogy akkor kiknek fog? Azoknak, akik a Life Of Agony-t nem csak és kizárólag a River Runs Red lemezért szeretik. Merthogy sokan vannak így, a LOA meg jól tudja mi kell a népnek. Például amikor 2008-ban először jártak nálunk szépen végig is nyomták szinte az egész első lemezt, így ízelítőt kaphattunk abból a bizonyos NYHC hangulatból. A második, Ugly című album, amelyen leheletnyivel lágyabbra vették a figurát, elég közönségmegosztóra sikeredett. Míg sokan tekintik ezt is alapműnek, addig mások fanyalognak, hogy itt kezdtek el romlani a zenekar háza táján a dolgok.

Egyébként nemrég maga Caputo mondta azt, hogy abban az időszakban valóban mélyponton volt a banda. De ami tény, hogy a lemez legjobb dalai egyértelműen tekinthetőek a Caputo szólólemezek előfutárainak, például a Let's Pretend, a How It Would Be, vagy a címadó Ugly, benne az énekes egész munkásságát, és művészetének mozgatórugóját összegző "No one uderstands me at all" sorral.

Jó pár Life Of Agony szerzemény és Caputo eddigi szóló életműve (a négy nagylemezzel, egy akusztikus-, egy koncert-, illetve egy kiadatlan számokat és demo felvételeket tartalmazó lemezzel) igazából hányattatott életének dokumentálása. Az énekes anyukája még Keith gyermekkorában halt meg heroin túladagolás következtében, majd 2002-ben az édesapja is hasonló módon vesztette életét. És míg a LOA dalokban javarészt a halál, meg a szenvedés témája dominál, addig a szólólemezeken már tapasztalható egyfajta oldódás: van itt boldogságkeresés, szeretet, szerelem, meg persze mindezekben egy kis gyötrelem. Nem is véletlenül tekinti Caputo példaképének például Yoko Onót és David Bowie-t.

A Life Of Agony rajongók tehát ne követeljék az első sorból az Undergroundot, vagy a River Runs Redet, mert habár általában elhangzik a szólókoncerteken is egy-két LOA szám, de leginkább úgy, hogy kevéssé hajaznak az eredeti változatra. Inkább fogják kézen a barátnőjüket és vigyék el őket is magukkal. A csajoknak ugyanis garantáltan tetszeni fog a koncert.

***


Keith Caputo koncert
Helyszín: A38, tetőterasz
Időpont: 2009. szeptember 15., Kedd
Kezdés: 19.30
Belépő: 1500 Ft, ami lefogyasztható!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei