2009. szeptember 9.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Magyar Dal Napja - Egy nap a magyar zenének szentelve

Akik húzták a szájukat arra, hogy a 2009-es Szigeten a tavaly nagy sikernek örvendő Magyar Dal Napja helyett Antirasszista Nap volt, azok most örülhetnek, mert a Magyar Dal Napja annyira kinőtte a fesztivált, hogy idén huszonkét helyszínen tartják meg, méghozzá önálló eseményként.

A Presser Gábor által megálmodott Magyar Dal Napja sokaknak elnyerte a tetszését a tavalyi Sziget fesztiválon. Negyvenes apukák kötötték kendővel magukra legifjabb csemetéiket is, hogy azok már igen zsenge korukban magukba szippanthassák a magyar zene esszenciáját. Az elmúlt ötven év hazai zenei terméséből pedig számtalan ismert zenész szemezgetett. Így eshetett meg, hogy a legnagyobb békességben követte egymást a közel hétórás monstre koncert folyamán például a legendás Kontroll Csoport, a Tankcsapda, az Omega, az Edda, Rúzsa Magdi, Ákos és Katona Klári.

Ha a tavalyi esemény nagyszabású volt, akkor az ideire nem is lehet megfelelő jelzőt találni, ugyanis a 2009-es Magyar Dal Napját huszonkét helyszínen rendezik meg országszerte és talán nem túlzás azt állítani, hogy szeptember 13-án valóban minden a magyar dal körül fog forogni.

A fővárosban például Blues színpadot állítanak fel Óbudán, a Zichy Kastélyban (avagy ahogy a nyár folyamán talán többen megismerték, a Kobuci kertben), ahol fellép többek között Charlie, Török Ádám és a Mini, és a Takáts Tamás Dirty Blues Band. Az előző helyszínhez közel, az óbudai Fő téren igazi örömzenélésnek lehetnek majd szemtanúi az érdeklődők egész nap. Míg délelőtt inkább a gyermekeknek kedveznek (pl. Kaláka), addig délutánra már az egész család élvezettel hallgathatja a koncerteket (pl. Ferenczi György's Rackajam, Csík Zenekar).

A Feneketlen-tónál kap majd helyet a Gyerekdal színpad. Itt már délelőtt tízkor elkezdődnek a programok Gryllus Vilmos fellépésével, majd őt követi az Óperentzia együttes, illetve Farkasházi Réka és Kéry Kitty, akik gyermekdalokat fognak énekelni. A délutánt a 100 Folk Celsius fellépése zárja fél háromkor. A Klubrádió udvarán a Nagy Öregek és a kevésbé rádióbarát számokat játszó előadók lépnek majd fel (pl. Karácsony János, a Váczi Eszter Quartet, Palya Bea és Somló Tamás).

A komolyzenét kedvelőknek a Zeneakadémia Kistermébe érdemes ellátogatniuk, míg a Soho London Pubban és az A-19 Disco Club Heavenben a lemezlovasok pörgetik a magyar slágereket egy egész napon át. Az előbbi helyszínen 19 órai kezdettel a magyar dal történetének keresztmetszete kerül majd bemutatásra Liszttől, Bartóktól, Kodálytól egészen napjainkig. Az utóbbi két helyszínen a Lemezlovasok az éjszakában elnevezésű programon pedig többek között Tóth Vera, Dobrády Ákos, Palcsó Tamás, Kiki, az Exotic, a Unisex, Zoltán Erika, és az Animal Cannibals fellépésére is lehet számítani.

Érdekesnek ígérkezik a Gödör Klub-béli Underground dalok színpada, ahol a magyar underground zenekaroknak és előadók biztosítanak fellépési lehetőséget, tekintet nélkül az ismertségre. Itt összesen 41 produkció követi majd egymást délután egytől hajnali háromig. Lesz például Nemjuci, Magashegyi Underground, Egy Kiss Erzsi Zene, Frenk, Balaton, Ági és a fiúk. Erre a programra a jegyár 300 forint lesz.

A Hungexpón a BNV zárónapja egybeesik a Magyar Dal Napjával. Ebből az apropóból kerül felállításra a Pop-rock színpad, ahol Tóth Gabi, Rúzsa Magdi, Gáspár Laci, a Kozmix és a Bikini is fellép többek között. Ez a helyszín szintén belépős: a napijegy 1000 Ft, a családi jegy 2000 Ft, a gyermekeknek, diákoknak, mozgáskorlátozottaknak és nyugdíjasoknak váltható kedvezményes jegyár pedig 700 Ft.

A Zöld Pardon ad majd helyet a magyar könnyűzenei előadók érdekképviseleti szervezeteként működő szerzők.hu színpadának. Itt délután fél háromtól egészen késő estig a következő előadók koncertjei tekinthetőek meg: Animal Cannibals, Szekeres Adrien, Subscribe, Supernem, Belmondo, Mahó Andrea, Bródy János, Ladánybene 27, Palcsó Tamás, Zanzibár ,Irie Maffia, Heaven Street Seven, Pál Utcai Fiúk, Lovasi András, Jamie Winchester, Kafkaz (Kardos-Horváth János), Hooligans.

A Back II Black-et, az LGT emlékzenekart, és a Főnix nevű Máté Péter emlékzenekart a Budai Parkszínpad előtti parkolóban lehet majd megtekinteni, ahol 17 órától utcabál várja a zenerajongókat. A Vígszínházban igazi csemegével kedveskednek a musical iránt rajongóknak. Részleteket hallhatunk majd a Padlásból, a Dzsungel könyvéből, vagy például a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválból, méghozzá olyan előadók tolmácsolásában, mint például Halász Judit, Eszenyi Enikő, Oberfrank Pál, Dés László, Presser Gábor, vagy Zorán.

A Művészetek Palotája előtt felállított dómsátorban a Magyar Dal Napján a hazai vokális jazz képviselői lépnek fel 14 órától: Berki Tamás, Szőke Nikoletta, Emilio, Falusi Mariann, Charlie, Váczi Eszter, Winand Gábor, Kozma Orsi, Moór Bernadett, Babos Project Special, Mizar, Impresseve, Modern Art Orchestra. A jazz kedvelőinek egyébként a Westend tetőteraszára is érdemes lehet ellátogatniuk, hiszen délelőtt 10 órától itt is kellemes zenét hallgathatnak a Kodolányi Open Stage jazz színpadon.

De mindezek mellett például a 4-es, 6-os villamos vonalán, a Blaha Lujza téren, a Boráros téren, illetve a Kisföldalatti Deák téri és Vörösmarty téri megállóiban utcazenészeket hallgathatnak majd az arra járók.

És hogy ne csak a főváros érezze kiváltságosnak magát, több nagyvárosban is zenei produkcióval ünneplik a Magyar Dal Napját. A komáromi Monostori Erődben például fellép a Freshfabrik és az Auróra, de mellettük helyet kap Zséda, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, vagy éppen a Subscribe. Erre az eseményre egyébként 1500 forint lesz a belépő. Győrben a Dunakapu téren a magyar népdaloké lesz a főszerep. Itt többek között Sebestyén Márta is hallható lesz.

Magyar Színház és musical színpad lesz felállítva Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban, illetve Békéscsabán, a Jókai Színházban. Várpalotán, a Thury Várban fellép a Suhancos, a Supernem, és például a Zanzibár is. A kecskeméti Szabadidő Központ Világzenei Színpadán a Kerekes Band, a Besh o Drom, a Napra és Szalóki Ági is koncertet ad. Dunaújvárosban pedig az egésznapos program a Városháza téren a Stereomilk és a Quimby fellépésével zárul.

És itt még közel sincs vége a programoknak, úgyhogy aki részletesen szeretne tájékozódni a Magyar Dal Napjának eseményeiről, annak célszerű felkeresnie a nagyszabású rendezvény honlapját (www.magyardalnapja.hu).

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei