2009. szeptember 14.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

The Swingle Singers: Swing Sing’

Messzire jár a valóságtól az aki úgy gondolja, hogy az acappella (a hangszerek nélküli, kifejezetten az emberi hangra épülő előadási mód) egy új keletű dolog. A Darvas Gábor féle Zenei mini lexikon tanúsága szerint "...az elnevezés a XVI. században született és onnan ered, hogy a pápai Sixtus-kápolna karzatán csak énekeseknek volt hely."

Számos sikeres külföldi és hazai férfi és vegyes együttes létezik napjainkban is. Szinte a világ minden részén nagy lelkesedéssel fogadja a közönség a színpadra lépésüket és ezáltal sejtetni engedi a műfaj létjogosultságát.

A Ward Swingle által alapított nyolc tagú, francia, acappella formáció a műfaj igazi kaméleonjának számít. Ugyanis a ’60-as években Les Swingle Singers, a ’70-es években Swingle II, a ’80-as években The New Swingle Singers néven tevékenykedtek. Első jelentős sikereiket még klasszikus művek átirataival érték el. A meglehetősen izgalmas című debütáló albumuk 1963-ban jelent meg Jazz Sébastien Bach címmel. A bemutatkozó produkciójukat számos felvétel követte. Az eltelt évtizedek alatt elképesztően gazdag repertoárt építettek fel. Kevés olyan ismert zenei alkotás van - stílustól függetlenül -, amelyet nem formáltak át a saját szájízük szerint.

A SONY kiadó az énekegyüttes ’70-es évekbeli korszakából állított össze egy válogatásalbumot, ami a közelmúltban került a piacra. A bő egy órányi játékidejű repertoárban 19 szerzemény kapott helyet. Az elhangzó zenék több, mint egy harmadát a "Ragtime Király"-ának is nevezett Scott Joplin komponálta (a szövegüket pedig Tony Vincent Isaacs írta). Joplin gazdag életművének az "ékkövei" mind helyet kaptak a lemezen. Hallható többek között az 1899-ben született Maple Leaf Rag éppúgy, mint az Elite Syncopations és a The Entertainers. Természetesen az említett kompozíciók vegyes kórusra átírt változatát hallhatjuk. Joplin művein kívül olyan jeles szerzők alkotásaival is találkozhatunk itt - természetesen egy új köntösben - mint Stevie Wonder (You Are The Sunshine Of My Life), Paul Simon (Fifty Ways To Leave Your Lover) és a Gibb fivérek (Bee Gees Medley).

Kevés itt a lehetőség, hogy a lemez hangulatát ide varázsoljam a sorok közé. Az igazi varázslat akkor kezdődik, amikor a lejátszóban pörgő korongról felcsendülnek a nyitó szám, a Hotshot (Tony Vincent Isaacs-Scott Joplin) első taktusai. De, a tartalmas zenei "sztori" az albumot záró Bee Gees egyveleggel sem ér véget. Ugyanis ezek a kellemes dallamok tovább "dolgoznak" a hallgató fülében...

Az énekegyüttes tagjai:
- Olive Simpson és Catherine Bott - szoprán
(a Maple Leaf Rag és a The Entertainer című számokban Catherine Bott helyett Mary Beverly)
- Carol Hall és Linda Hirst - mezzo-szoprán
- John Potter és Ward Swingle - tenor
- John Lubbock és David Beavan - basszus

Honlap: www.sonymusic.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei