2009. október 2.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Amikor már azt hitted, hogy vége - Ganxsta Zolee és a Kartel új albuma

Négy év után új albummal jelentkezik Ganxsta Zolee és a Kartel, ami nem egyszerűen visszatérés, hanem a kezdetekhez való visszakanyarodás is egyben. Már a címe is magáért beszél: Amikor már azt hitted, hogy vége. De nincs vége, újra itt vannak és velük a kemény hip-hop és szókimondó szöveg.

Gangsta Zolee és a Kartel nevű formáció tizennégy évvel ezelőtt alakult, szókimondásuk és hip-hop iránti vonzalmuk miatt kezdettől színfoltnak számítottak a magyar zenei palettán és tizenkét év alatt tizenegy albumuk jelent meg. A jelenlegi tagok Ganxsta Döglégy Zolee (Zana Zoltán), Big Daddy Laca (Kalmár László), OJ Sámson (Sámson Gábor) és Steve (Bándi István) rendszeresen koncerteztek az elmúlt években, de új lemez mégsem készült az elmúlt négy évben.

Ezt a csorbát köszörüli ki az Amikor már azt hitted, hogy vége, ami bebizonyította, hogy Zoleet és a Kartelt még nem lehet leírni, még nem készülnek végleg visszavonulni. Arra a kérdésre, hogy miért volt a szünet, Ganxsta Zolee magyarázata egészen egyszerű: "nem volt mondanivalónk, most lett". Pontosan tizenöt dalnyi mondanivalójuk lett, melyeknek a szövegeit szokás szerint Zolee írta, a zenéket részben a már jól bevált Pierrot szerezte, de felfedeztek két új dalszerzőt is: Gajdacsi Gábor és Cséry Zoltán a Fényes ösvény két tagja, ezúttal az ő nevükhöz fűződik a számok többsége.

Az Amikor már azt hitted, hogy vége két kiemelkedő és különleges dala a 19 és a Büdös vas. Az előbbi Ocskay Gábor jégkorongozó halálára készült, "mi így tudtunk tisztelegni ez emléke előtt. De jobb lett volna, ha ezt a dalt meg sem kell írni." - mondta a számról Ganxsta Zolee. Ehhez a dalhoz már a klip is elkészült. A Büdös vas a magyar valóságról szól, ahogy ők látják.

"Csóróság van itt, csóróság van amott" mondják, és a politikusokat szidalmazzák érte, párttól, oldaltól függetlenül, a megszokott durván szókimondó megfogalmazásban. Ganxsta Zolee brutális szövegei egyébként sem változtak semmit, pedig az életében közben sok minden megváltozott Döglégy Zolee tévéműsorok szereplője volt, már-már celebnek számít Magyarországon, és megszegte esküjét is, miszerint nem nősül, sőt azóta egy kétéves kislány büszke apukája. A kérdésre, hogy hogyan viszonyul kislánya a vulgáris szövegekhez, csak annyit mondott, hogy még úgysem érti még a csúnya szavakat, így ezért biztosan nem kell változtatni.

A Kartel tag Big Daddy fia idősebb, de neki nemhogy nem tilos apuka zenéjét hallgatni, közre is működött egy számban, csak az iskolában nem szabad a frissen halott szavakat használni. Láthatóan nem óhajtanak családbarát bandává előlépni. Ahogy rádióbaráttá sem próbálták tenni az Amikor már azt hitted, hogy vége dalait, Döglégy Zolee szerint a rádiók ígyse-úgyse játsszák a számaikat, mivel túl szókimondóak, ráadásul "mainstream zenének túl underground, undergroundnak viszont túl mainstream."

Klipek azért készülnek, kettő már van, a 19-hez és az Efott dalhoz, a Tengertánchoz és tervbe van véve a videó a Dublin című számhoz is, persze a zenei csatornák is csak este fogják játszani számokat. De a lemezen található tizenöt ütős dal, a vendégzenészek, Majka vagy a musicalénekes Miller Zoltán közreműködése valószínűleg így is elég lesz a sikerhez.

Az Amikor már azt hitted, hogy vége szeptember 25-től kapható a lemezboltokban és az Alexandra boltjaiban, mivel a könyvkiadó zenei vonalon is beerősít. Az Alexandra Records több évtizede nem megjelent külföldi zenéknek és magyaroknak biztosít lehetőséget, ennek az első példánya az Amikor már azt hitted, hogy vége, de jön utána a V-motorok és a Karthago is. Természetesen Ganxsta Zolee és a Kartell turnézni indul. Ennek az első állomása volt egy mini koncert a megjelenés alkalmából a Duna Plázában. Mindössze két számot lehetett élőben hallani, de utána az autogrammért sorban állók jelezték, hogy nem túlzás: Ganxsta Zolee és a Kartell még mindig nagyon ott van.

***


Ganxsta Zolee és a Kartel: Amikor azt hitted, hogy vége
Kiadó: Alexandra Records
Ár: 2990 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Leila 2012-12-04 15:36:25
Nagyon szeretlek titeket, Döglégy!
nem
regisztrált
szijem 2009-10-02 13:35:42
Csak igy tovabb FIUK!!!!
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei