2009. október 3.Bárdos Deák Ágnes
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Underground zenei katalógus - Megelevenedő múlt a lemezboltok polcain

Kex, Spions, Bizottság, URH, Kontroll, Európa Kiadó, Trabant, és sorolhatnánk tovább: a talányos nevek mögött a ’80-as évek underground kultúrájának zenekarai álltak. Nem csak a szubkultúra közönsége dédelgette őket szóban, koncertjeiken a kor lehetséges túlélési technikáit is elsajátították. Létezésük a hatalom képzeletét is foglalkoztatta, sőt reméljük, gyötörte is!

Az underground művészeti élet résztvevői gyakran szenvedtek betiltásoktól, s jó esetben is csak megtűrt tagjai voltak a diktatúra társadalmának. Miközben a Kádár-korszak legvidámabb barakkjában a rántotthús-zabálás mértéke meghaladta a korabeli középkelet-európai átlagot, a föld alatt - innen a kifejezés: underground - szorgos és szabad emberhez méltó munka folyt. Itt dolgoztak azok a művészek, értelmiségiek, munkások, akiknek nem lehetett lenyomni a torkán a legvidámabb barakk vízióját.

Gyakorlatilag az ellenállás színterei voltak a korabeli koncertek, kiállítások, és ebben a helyzetben a közönség volt a zenészek, művészek legfőbb támogatója. Számtalanszor volt részünk kutyás rendőrökben, vagy kutyátlanokban, számtalanszor kellett végignéznünk, ahogy a zenekart mintegy védelmező közönségünk leghátsó soraiból lekapcsolnak embereket. A zenészek és közönségük egymásban tartották a lelket: számolatlanul nőttek ki az ellenállást szóban és magatartásban hirdető művészeti csoportosulások vidéken és a fővárosban egyaránt.

Ennek a korszaknak a zene volt a fókuszában, a koncerteken találkozott tömegesen az ellenállók tábora. A nyugat-európai punk- és amerikai underground zenekarok hatásától megtermékenyítetten hirdették a függetlenség és emberi jogok eszméit a dalokba foglalt szövegek. Ekkor tanultuk meg idehaza a Sex Pistols, Nina Hagen, Bowie, Lou Reed, Patti Smith, Tom Waits nevét, s a sort csak azért nem folytatom, mert, szerencsére, nem állna rendelkezésre idő és hely a teljességhez. Szellemóriásaink a XX. században sajátos jelmezt öltöttek: színpadon állva jelentek meg az elnyomott sokaság előtt, hangot adva az emberjogi követeléseknek.

A ’80-as évek tűrt, tiltott zenei undergroundjának művei a rendszerváltás után a Bahia kiadó gondozásában láttak először hivatalosan napvilágot. Mivel 2000 után a kiadó megszűnt, egy zenei korszak hiánya képezett űrt a lemez- és ízléspiacon.

2009. október végére az 1G Records kiadó egy 25 lemezes sorozattal jelentkezik, melyben a ’80-as évek hazai zenei undergroundjának kiadatlan dalait kínálják a rajongóknak hasonmás kiadványok formájában.
Egy-egy lemez újrakiadása mellett olyan bonusz dalokat is megjelentetnek, melyek eddig nem voltak hallhatóak.

Mivel az Alexandra Kiadó, valamint az 1G Records a gyártást és a terjesztést egy együttműködési program keretében vállalta fel, ezért biztosítottnak látszik, hogy a kiadványok valóban eljutnak célközönségükhöz.

Az underground zenei sorozat a Kontroll Csoport tizenhét évnyi hallgatását megtörő október-novemberi koncertturné során kerül piacra, s reményeink szerint - a különleges alkalommal együtt - a média és a közfigyelem fókuszába.

A Kiadványhoz kapcsolódó koncertek:

Kontroll Csoport:
2009. Október 24. DEBRECEN LOVARDA
2009. Október 30. PETŐFI CSARNOK
2009. November 07. NEW YORK

Fesztivál:
2009. November 24. GÖDÖR KLUB

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei