2009. október 9.Prax Levente
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Alice In Chains: Black Gives Way to Blue - Vérbeli, modern rockalbum

A seattle-i grunge hullám egyik legfontosabb képviselőjeként ismert Alice In Chains 1995 óta nem adott ki új stúdióalbumot. Az énekes, Layne Staley drogfüggősége miatt már akkor is komoly nehézségekkel küzdött a banda, amelyek végül a zenekar leállásához, és 2002-ben - miután Staley sikeresen túladagolta magát - feloszlásához vezettek.

Három év szünet után 2005-ben alakultak újjá, majd miután sikerült állandó énekest találniuk, elérkezett az ideje az új anyagnak.

A Black Gives Way to Blue az eltelt hosszú idő és az énekesváltás ellenére is jellegzetesen Alice In Chainses anyag. Ez természetesen főleg annak köszönhető, hogy a zenekar hangzását mindig is Jerry Cantrell gitáros határozta meg - már a kilencvenes években is ő írta a zenék túlnyomó többségét és a szövegek legalább felét.

Itt is jelen vannak azok a súlyos, lassú, sötét hangulatú elszállós, pszichedelikus hangvételű riffek, melyek annak idején markánsan egyedivé tették a megszólalást. Az új frontember, William DuVall hangjának karaktere néhol szinte a megtévesztésig idézi Staley-t, a párhuzamot tovább erősítik az itt is jelen lévő kettős vokálok, melyek szintén a zenekar jellegzetességei közé tartoztak. A legnagyobb különbséget talán a szövegek témáinak pozitívabb irányba való elmozdulása jelenti a korábbi depresszió - halál - drogok körből, amelyek azonban illettek Staley személyiségéhez.

Az album elképesztően erősen indul az All Secrets Known című tétellel. Már az első percben felbukkannak a jellegzetes Cantrell-riffek és az a fajta kettős vokál, amelyről már esett szó, és ezek végig uralják a lemezt. A színvonal a későbbiekben sem esik, sőt, a Check My Brainben hallható gitártémánál kevés eredetibbel találkoztam életemben. A legjobban a régi anyagokra talán a Looking In You című tétel emlékeztet, ezt a dalt a zenekar honlapjáról egy regisztráció ellenében ingyen le lehetett tölteni. Az egyes tételek súlyosan, erőteljesen szólalnak meg, a címadó dal a leglíraibb hangvételű - ez Staley emlékére íródott, és Elton John zongorázik benne.

A Black Gives Way To Blue mindezek ellenére sem válik nosztalgikus, a múltba forduló anyaggá - ez egy vérbeli, modern rockalbum, amely amellett, hogy a zenekar régi értékeit is felmutatja, a mához is relevánsan tud szólni. Tehát nemcsak a zenekar rajongóinak figyelmére érdemes, hanem mindenki számára, aki szereti az elborult, nyomottabb hangulatú, pszichedelikus hangvételű keményebb zenéket.

***


Alice In Chains: Black Gives Way to Blue
Kiadó: Virgin/EMI
Kiadás éve: 2009
Ára: 3490 Ft
Honlap: www.aliceinchains.com
Tracklist:
All Secrets Known
Check My Brain
Last Of My Kind
Your Decision
A Looking In View
When The Sun Rose Again
Acid Bubble
Lessons Learned
Take Her Out
Private Hell
Black Gives Way To Blue (Elton John közreműködésével)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
mantra 2009-10-26 10:01:30
Ugye az" Looking in View "akart lenni..?
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei