2009. október 11.Lőrincz Tamara
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Öt orosz dal, amit kötelező meghallgatni

Az angol nyelvű dalok - legyenek azok jók, avagy éppen csak elviselhetőek - rendkívül népszerűek Magyarországon, sőt nem csupán nálunk, de más olyan európai országokban is, ahol az emberek anyanyelve egyébként nem angol. Ezzel szemben az olyan nyelvek, mint például a horvát, a szerb, az orosz, vagy a francia menthetetlenül háttérbe szorulnak.

A jelenség indoklása az, hogy rendkívül sok ember beszél angolul - nos, ami azt illeti, példának okáért az orosz nyelv is 145 millió ember anyanyelve, és 110 millióan beszélik még ezen kívül mint második nyelvet. Tagadhatatlan, hogy ezzel még mindig nem érte utol az angolt, ám azt sem vitathatja senki, hogy Oroszország kultúrája az európai kultúra része - az amerikaival ellentétben, ahonnan mégis tonnaszámra érkeznek azok a zeneszámok, amelyeket csupán azért hallgatunk meg, mert az énekes angolul szólal meg.

A következőkben öt olyan orosz nyelvű dal következik, amelyek méltán felvehetnék a versenyt a rádiókban szóló angol dalokkal - mégsem játsszák őket.

5. Ötödik helyezett: Dima Koldun - Day mne silu

Az énekes eredeti neve Dmitry Aleksandrovich Koldun, és 1985. június 15-én született. Már négy éves korától kezdve egészen biztos volt benne, hogy ha felnő, orvos lesz, és tanulmányait is ebben az irányban folytatta. Emellett azonban az éneklésre is szakított időt, 2007-ben Work your magic című számával (a Day mne silu angol változata) hatodik helyezést ért el az Eurovíziós Dalfesztiválon.


4. Negyedik helyezett: Sergey Lazarev - Zachem Pridumali Lubov?

Sergey Lazarev egyszerre énekes, táncos, illetve színész, és mindháromban rendkívül tehetséges. 2005-ben (annak felbomlásáig) a Smash!! nevű formáció tagja volt Vlad Topalovval együtt. Összesen két albumot adtak ki, az első a Freeway volt, a második pedig a 2Nite - utóbbi megjelenése után bomlott fel az együttes, és ekkor mindkét énekes szólókarrierrel próbálkozott.

3. Harmadik helyezett: Serebro - Skazhi ne molchi

A Serebro (Ezüst) egy 2006-ban alapított lánybanda, akik a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon Oroszországot képviselték (előtte még soha nem volt nyilvános fellépésük). Végül harmadik helyezést értek el Song #1 című számukkal. Az együttes tagjai Elena Temnikova, az együttes főénekese, akinek tehetségét szülei már nagyon kicsi korában felismerték, és ezért öt éves korától kezdve zeneórákra járatták, Olga Szerjabkina vokalista, aki énekesként végzett egy művészeti főiskolán és Marina Lisorkina vokalista, aki szintén énekesnek tanult, emellett legfőbb hobbija a festészet.

2. Második helyezett: Yulia Savicheva - Esli v serdce

Yulia Savicheva karrierje már nagyon fiatal korában elkezdődött: mivel családja zenészekből áll, gyakran megfordultak náluk zeneszerzők, illetve zenei producerek. Yulia édesapja dalokat írt a lányának, aki mindössze négy éves korában vett részt élete első koncertjén, az Agata Kristi nevű formációval egy színpadon. Fiatal kora ellenére hatalmas sikert aratott, és hat éves korában már Moszkvában léphetett fel.

1. Első helyezett: Dima Bilan - Nevozmozhnoe vozmozhno

Dima Bilan Viktor Nyikolájevics Bjelán néven született 1981. december 24-én. Miután felfedezték tehetségét, 2006-ban ő képviselhette Oroszországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol Never let you go című számával második helyezést ért el. 2008-ban ismét részt vett a versenyen, és ezúttal megnyerte azt a Believe című dallal. Rendkívül népszerű énekes, számos dalának orosz, angol és spanyol változata is van (angolul és spanyolul is nagyon jól beszél).

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Kozma Miroslav Oleg 2018-09-30 22:20:15
Dima Bilannak még a nacsnoj huligan cimü dala is százszor jobb mint ez . Nye Málcsi , az például jó dala. De tucat dala jobb , mint ez .
nem
regisztrált
B.Szabi 2009-10-11 16:34:17
Igaz, hogy csak félig orosz, félig pedig német, de nálam ebben a kategóriában kihagyhatatlan a Rammstein Moskau c. dala. Érdemes utánanézni a szövegnek (több honlapon is fent van angolul és magyarul is), nagyon komoly kritikája a vörösöknek. :)

Klip: http://www.youtube.com/watch?v=DRWffLKCZ Rg
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei