2009. október 16.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tankcsapda: Minden jót - Új lemez a 20 éves debreceni sörbrigádtól

Október 14-én, pontosan a banda húszéves jubileumának napján kerül a boltokba a Magyarország legnépszerűbb rockzenekara státuszt vitathatatlanul magáénak tudható Tankcsapda új, Minden jót című lemeze. Az Alexandra Recordsnál megjelenő album munkálatairól, na meg húsz év tapasztalatairól iróniától nem mentesen számoltak be a zenekar tagjai.

Ha már az új lemez az egészen friss, mindössze szeptemberben indult Alexandra Records égisze alatt jelenik meg, akkor stílszerű volt, hogy a korongot bemutató sajtótájékoztató is az Alexandra Könyvesházban legyen. Az előző, Mindenki vár valamit című lemez óta közel három és fél év telt el, ami viszonylag hosszú időnek számít két album megjelenése között, mármint a Tankcsapda munkatempója szerint. Lukács Laciék viszont nem akartak kompromisszumot kötni, ráadásul pláne nem akartak kiadni csak azért egy új lemezt, mert a naptár azt jelezte, hogy már ideje lenne. Arra a kérdésre pedig, hogy miben más az új lemez, mint az előző, Lukács Laci csak annyit mondott, hogy más színű a borítója, de az egyöntetű derültség után kifejtette a véleményét.

- Ha az előző lemez egy nehezen hallgatható, sötétebb, mondjuk úgy mélyebb tartalmú, karcosabb lemez volt, akkor ez a mostani, ehhez képest egy sokkal felszabadultabb, színesebb, vidámabb, és jóval könnyebben hallgatható anyag. Azt nem mondom, hogy poplemez, mert azért elég súlyos témák vannak rajta szövegben és zenében egyaránt, mégis ez a lemez sokkal rockandrollosabb, a Tankcsapda klasszikus zenei világához szerintem sokkal közelebb álló lemez lett.

Itt aztán megkezdődtek a találgatások, hogy akkor most ki is volt az új album fő dalszerzője: a rockandrollosabb témákat preferáló Lukács, vagy a keményebb vonalat képviselő Cseresznye, de aztán a zenekar hamar helyére is rakta a dolgokat.

- Annyira tudjuk már egymás gondolatait, meg egymás zeneiségét, hogy bármihez, amihez hozzányúlunk, tudjuk úgy formázni közösen, hogy gyakorlatilag az Tankcsapdás lesz - mondta a gitáros. - Ettől függetlenül mondható, hogy az előző lemezen az általam elkezdett vonal érvényesült, most meg a Lacié, de ez sem igazán igaz, mert itt is volt az, hogy Laci elkezdett valamilyen formában egy új dalt és mikor felvételhez jutottunk én már teljesen átvariáltam, vagy éppen Tamás a dobbal teljesen átformálta az egészet. Nyilván a fő meghatározó vonal a Laci szövegvilága és hogyha ő hülye szóval jobb kedvében van, akkor vidám dolgokat ír, amikor meg rosszabb kedvében van, akkor meg komolyakat. Most jobb kedve volt valószínűleg.

- A Tankcsapdában mindhárman fő dalszerzők vagyunk - tette hozzá gyorsan Lukács Laci. -Nálunk soha nem volt kérdés, hogy egy új dal ötlete kinek a fejéből pattant ki, vagy hogy kinek a szerzeménye az amiből aztán a zenekar megcsinálja a dalt. Ha nekünk hármunknak örömet okoz az amit csinálunk, akkor bízunk abban, hogy a közönségnek is tetszeni fog, legalábbis ebben a húsz évben ez eléggé jellemző volt. Persze vannak olyan dalok és lemezek amelyek közelebb állnak hozzánk személy szerint, de ezzel nagyjából a rajongóink is ugyanígy vannak. De ez természetes, hiszen mi mind a hárman különböző karakterek vagyunk, ez pedig összeadódik közös energiává és ebből születnek a dalok és a lemezek.

Hogy melyik Tankcsapda dalból lesz sláger, annak Fejes Tamás a tudója Lukács Laci szerint és ez ellen a cím ellen a dobos nem is nagyon tiltakozott. Az új lemezről viszont nem akart kiemelni egy számot sem, mivel valószínűleg még lesz a zenekaron belül vita abból, hogy melyik dalból legyen a következő klip.

- Mindhárman mást értünk sláger alatt és mindhárman teljesen más megvilágításban szeretnénk tálalni ezt a lemezt. Van aki a törzsrajongókhoz szeretne szólni a következő számmal, én nem feltétlenül. De szerintem három-négy olyan nóta van rajta ami egyből meg fogja fogni az embereket. A Tankcsapda rajongótábor elég széles spektrumú, fiataloktól az idősebbekig, a társadalom különböző rétegeiből mindenki megtalálható benne és éppen ezért lesz olyan nóta ami egyeseknek tetszeni fog, másoknak meg nem.

Az új lemezről már kaphatott egyébként ízelítőt a közönség, hiszen a Köszönet doktor még nyáron kijött egy ingyenes melléklet formájában és klip is készült hozzá. Az erre érkezett visszajelzések vegyesek voltak. Bármelyik koncerten játssza is el a zenekar a dalt, megőrülnek érte az emberek, a kritikusoknak viszont nem volt ilyen jó a véleménye az új korong debütáló nótájáról.

- A nagyon profi zeneértő szakemberek, akik kritikákat írnak különböző helyekre, ők már azzal a számmal gyakorlatilag elásták a zenekart - mondta keserű szájízzel Cseresznye. - Még szerencse, hogy mi nem nekik zenélünk, hanem a közönségnek.

- Sokszor próbálták már megfejteni a Tankcsapda "titkát" - kezdett bele a téma fejtegetésébe az énekes. - Mitől lehet az, hogy ez a három debreceni gyerek, legyünk őszinték, az elég egyszerűen megfogalmazott szövegekkel, egyszerű zenei eszközökkel, meg tudja érinti ezt a rengeteg féle-fajta embert és az ország rockzenekara tud lenni. Vannak olyan emberek akik szerint ugyanazt az egy dalt játsszuk húsz éve, de ennek ellenére én úgy vélem, hogy azért lehet ilyen sok különböző ember a Tankcsapda kedvelője, mert elég sokfajta stílust Tankcsapdássá tudunk tenni. Szoktuk mondani, hogyha a Boci, boci tarkát játszanánk, az is Tankcsapdás lenne, csak azért, mert mi hárman adnánk elő. A Köszönet doktor, csak egy dal a lemezen lévő 12 közül. A Tankcsapda sikereinek pedig az egyik fontos momentuma pont az, hogy ha valaki a zenekart igazán szereti, akkor azért is szereti, mert a lemezeinken nem egy dal van, meg 11 töltelék szám, amit csak azért rakunk rá, mert muszáj, hanem ezeken a lemezeken minden dalnak helye és oka van. Természetesen nem minden dalból készül videoklip, nem minden dalt játszanak szívesen a rádiók. Vannak olyan dalok amelyeket mi magunk sem szívesen játszunk élőben, mert nem szólalnának meg ugyanúgy, mint a lemezen, de ettől függetlenül azt gondolom, hogy minden dal amit valaha csináltunk, jól jellemzi a zenekarnak valamely szegmensét, és mivel elég sokszínű ez a paletta ezért lehetséges az, hogy ennyi emberhez tudunk szólni.

Három és fél év alatt sok minden történt a világban és az országban is, adódott tehát a kérdés, hogy mennyire voltak ezek hatással az új lemez dalaira. Lukács Laci azonban fontosnak tartotta kiemelni, hogy a zenekar sosem politizált és az ő dolguk nem is az, hogy aktuálpolitikával foglalkozzanak, sokkal inkább az, hogy gitározzanak, énekeljenek, meg doboljanak. Ettől függetlenül az összes Tankcsapda lemezen, csakúgy, mint az új albumon, minden egyes dalszöveg az adott időszak lenyomata volt.

- Most is ugyanazt tettük, mint eddig bármikor - mondta Lukács. - A magam örömei, bánatai jelennek meg a dalszövegekben és ha a napi aktuálpolitika, a korrupció, vagy a világgazdasági válság teremt bennem bármiféle érzést akkor az nyilván megjelenik egy adott dal szövegében is. Az új lemez címadó száma többek között ez utóbbira reflektál, de közel sem úgy ahogy azt egy átlagember elképzelné. Nem szeretnénk senkinek kész, egyértelmű és kizárólag okos gondolatokat a szájába adni. Azt reméljük, hogy ezek a dalok az embereket elsősorban gondolkodásra késztetik és nem pedig arra buzdítják őket, hogy amit a Lukács mond, az a Szentírás.

Az új lemez megjelenése mellett természetesen a másik fontos esemény is szóba került, hiszen húsz évvel ezelőtt pontosan a lemez megjelenésének napján, október 14-én adta első koncertjét a zenekar. Azaz, ahogy Lukács Laci fogalmazott, ezen a napon határozták el, hogy ne csak "sörbrigád" hanem valódi zenekar legyenek.

- Ma húsz éve játszottunk először a saját szülővárosunkban, Debrecenben és ezt a dátumot tekintjük a zenekar hivatalos születésnapjának. 1989-ben, az őszi, nyári időszakban volt ugyan két-három vendégzenekaros fellépésünk, de a debreceni volt az első vállalható bulink, és azon a napon határoztuk el, hogy komolyan fogjuk csinálni a dolgot, és hangfelvételeket készítünk a dalainkból, meg hogy csinálunk pár zenekari promóciós fotót, beállunk egy kőbányába és pózolunk, hogy mi vagyunk a kemény debreceni punk-rockerek. Tehát elhatároztuk, hogy próbálunk a zenekarnak a szó átvitt értelmében nevet adni. Persze Tankcsapda néven gitároztunk, de azt akartuk, hogy legyen ez egy igazi zenekar, ne csak három hülyegyerek gyülekezete, akik leisszák magukat és azt hiszi, hogy milyen jól tudnak gitározni.

- Mondjuk ezt most is így gondoljuk - tette hozzá Cseresznye, majd Lukács tovább is vitte a dolgot.

- Oké, csak annyit tanultunk az elmúlt húsz év alatt, hogy most már nem buli előtt rúgunk be, hanem buli után. Azért ez óriási dolog 20 év alatt!

Az őszi-téli időszakban zajló Tankcsapda turnén a zenekar még nem erőlteti rá a rajongókra az új lemez dalait. Jövő év tavaszára, április-május környékére tervezik a tizenöt állomásos lemezbemutató turnét. 2010 második felében pedig várható a több mint 35 ezer embert megmozgató, Szigetes Tankcsapda jubileumi koncert DVD kiadása is. Arra a kérdésre pedig, hogy a zenekar tagjai, ennyi év tapasztalattal a hátuk mögött mit csinálnának másképp, abból Lukács szerint nemhogy könyvet, de enciklopédiát lehetne írni.

- Tekintve, hogy a zenekar hol áll és milyen közönségbázisa van azt gondolom, hogy mindent jól csináltunk - fűzte hozzá komolyan Cseresznye. - Persze mindenben lehet hibát keresni, de összességében én azt gondolom, hogy ez a zenekar a mai napig úgy tud kiállni, hogy nem köpi szembe magát, nem csinált olyan dolgokat, amik neccesek lettek volna, és igenis mindig mindent megtett a közönségért, saját magáért, és nem gondolom, hogy sok mindent másképp kellett volna csinálnunk.

- Természetesen a zenekar vétett hibákat és valószínűleg még fog is - mondta Tamás. - De végső soron azért sokkal több jó döntést hoztunk, mint rosszat, de semmit nem bántam meg abban az időszakban amit a zenekarral töltöttem, tehát úgy gondolom, minden jó ahogy így van most.

- Mondjuk ha a múlt hét szombaton egy kicsit kevesebbet ittunk volna, akkor vasárnap nem lettünk volna olyan másnaposok, de ez egy másik kérdés, ebbe ne menjünk bele - tette hozzá nevetve az énekes.

Erre Tamás csak annyit reflektált:

- De az is jó volt. Hát nem?

- De - zárta végül rövidre Lukács Laci a komolytalankodást.


Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
tankcsapda 2010-01-09 11:00:19
Szasztok szerintem királyak vagytok (L) :D
nem
regisztrált
tcs 2009-11-26 08:53:55
nekem teccik az album, megjelenés után irány a bolt és megvettem:D
megvan az összes, de ez jött be a legjobban :D
tcs 4ever :D
nem
regisztrált
tankeroland 2009-10-19 20:58:06
a cikk hibás az elején: az Elektromágnes (koncertlemez nem stúdióalbum!) 2007 őszén, azaz 2 éve jelent meg. ami 3 és fél éve jelent meg az a legutóbbi stúdióalbum, a "Mindenki Vár Valamit" c. lemez.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei