2009. október 18.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Diana Krall - A jazz koronázatlan királynője Budapesten

A hazánkban 2004-ben egyszer már felejthetetlen koncertélményt nyújtó Diana Krall ebben az évben ismét hozzánk látogat, hogy március végén megjelent Quiet Nights című albumát élőben is bemutassa a magyar közönségnek november 18-án, a Papp László Budapest Sportarénában.

Ki hinné, hogy a kétszeres Grammy-díjas, gyönyörű jazz énekesnő, Diana Krall budapesti koncertje előtt két nappal tölti be negyvenötödik életévét? A bársonyos hangú művésznőről így tehát kijelenthető, hogy nem kevesebb mint negyven éve foglalkozik zenéléssel.

A zongoristaként és zeneszerzőként is rendkívül tehetséges énekesnőnek volt kitől örökölnie muzikális vénáját, ugyanis szülei is zenészek. Édesapja, James Krall, jazz zongorista és nagy lemezgyűjtő idejekorán megismertette lányával a műfaj nagyjait és a kis Diana négyévesen már zongorázni tanult.

15 évesen szülővárosa, a kanadai Nanaimo éttermeiben lépett fel zongoristaként. Zenei képzettségét ezután az Egyesült Államok neves konzervatóriumaiban tökéletesítette: Boston, Los Angeles és New York legjobb oktatóinál és jazz előadóinál tanult. 1990-ben végleg New Yorkba költözött és ezután nem is kellett sokáig várnia, hogy első albuma megjelenjék.

A jazz élvonalába a korai kezdéshez képest viszonylag későn került, hiszen a nagyvilág igazából az 1999-es, When I Look in Your Eyes albuma miatt figyelt fel rá, aminek kapcsán megkapta első Grammy-díját és a második sem váratott magára sokat, hiszen 2002-ben megkapta a legjobb jazz albumnak járó díjat a Live in Paris című lemezéért.

1993-as Stepping Out című debütáló korongját egészen a mai napig 11 album követte a sorban, melynek utolsó darabját érkezik most hazánkba is bemutatni. Új lemezét több dolog is inspirálta: egyrészt férje, a szintén nagyszerű zenész, Elvis Costello iránt érzett szerelme, másrészt az anyai érzések, hiszen a házaspárnak 2006-ban születtek meg ikergyermekei.

Diana Krall híres arról, hogy jobban szeret kisebb helyeken játszani, így november 18-án a Budapest Sportarénában az úgynevezett színházi kialakítású Aréna teremben fog fellépni. A különleges hangulatú helyszín és az új lemez (Quiet Nights - Csendes éjszakák) címe azonban ne tévesszen meg senkit: bensőségesnek igen, de csendesnek semmiképpen nem ígérkezik Diana Krall budapesti koncertje.

***


Diana Krall koncert
Időpont: 2009. november 18., Szerda, 20.00 óra
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Jegyárak: 14.900 Ft, 19.900 Ft, 24.900 Ft
Bővebb infó: www.dianakrall.com, www.livenation.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei