2009. december 5.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Michael Jackson Thriller-e minden idők legjobb videoklipje

Egy online zenei lap nemrég arra kérte olvasóit, hogy válasszák ki, melyek voltak azok a kisfilmek, amik az elmúlt 50 évben a legemlékezetesebbek voltak és a legnagyobb hatást gyakorolták a műfajra. Talán nem meglepő, hogy az első helyen Michael Jackson Thriller-e végzett, de a pop királyának a top 10-es listára sikerült egy másik klipjével is felkerülnie.

Habár kicsit túlzás lenne azt állítani, hogy a 10-es listára felkerült klipek megváltoztatták a világot (merthogy a szavazás tárgya valójában ilyen irányú volt), az azért tény és való, hogy az illusztris társaság tagjainak jó része korszakalkotó produkciónak volt részese (hiszen azért jobb ha belátjuk, hogy a videoklipek kisebb részben az előadók érdemei).

A tízes listán található filmecskék fele a 80-as, 90-es években készült, és valóban ez volt az az időszak, amikor a sablonos témákat sokan újragondolták és beismerték azt a nagy igazságot, hogy egy figyelemfelkeltő klip megsokszorozhatja egy dal sikerét. Nem is beszélve persze arról, hogy mennyit dobhat egy pocsék nótán!

Na de itt szó sincs pocsék nótákról. Sőt, bátran ki lehet jelenteni, hogy a legtöbb listára felkerült dal az ötletes és lenyűgöző video ellenére is sikereket ért volna el a slágerlistákon (pl. Madonna Like A Prayer című nótája és Beyonce nem is olyan régi Single Ladies című dala).

A zenerajongók szavazása alapján a vitán felül korszakalkotó Thriller végzett az első helyen. John Landis rendező egyébként, aki többek között a Blues Brothers 2000-et is jegyezte, épp a napokban alkotta meg 27 ezt éve a mesterművet. Michael Jackson azonban a szintén nem lebecsülendő 9. helyet is megszerezte a húgával, Janet Jacksonnal közösen készített Scream videojáért, amely a maga 7 millió dolláros büdzséjével a valaha készült legdrágább klip posztját bitorolja.

Bizonyára nem került ennyibe a 4. helyezett White Stripes Fell in Love with a Girl-je. Az ötletes, lego kockákból készült klipet a zseniális klip- és filmrendező, Michel Gondry készítette. És, hogy egy ilyen, mások által még nem használt technika milyen nagy jelentőséggel bírt a lista összeállításakor, arra jó példa az ötödik helyezett Peter Gabriel akinek 1986-os, Sledgehammer című dalát a Wallace és Gromit alkotói készítették, szintén gyurma technikával. Vagy hozhatnánk példának a svéd A-ha Take On Me videoklipjét, ahol az énekes Morten Harket válik képregényhőssé.

Íme tehát a lista, amibe - valljuk be - nem nagyon lehet belekötni:

1. Michael Jackson - Thriller (1982)
2. A-ha - Take On Me (1985)
3. Björk - All Is Full of Love (1999)
4. White Stripes - Fell In Love With A Girl (2001)
5. Peter Gabriel - Sledgehammer (1986)
6. The Buggles - Video Killed The Radio Star (1979)
7. OK Go - Here We Go Again (2006)
8. Beyonce - Single Ladies (2009)
9. Michael and Janet Jackson - Scream (1995)
10. Madonna - Like A Prayer (1989)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei