2009. december 8.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti koncertajánló: Kaukázus, Winger, Dimebag Darrell emlékest, Air

Ezen a héten egyből egy kakukktojással indítunk, hiszen a Kaukázus nem klasszikus értelembe vett koncertet ad hétfőn, viszont jópár nótájukat hallhatja majd újraértelmezve a közönség a Dob+Basszus műsorban. Aztán jön hozzánk két nagyágyú, Kip Winger zenekara és az Air. De ez a hét az emlékezésről is szól majd, hiszen Dimebag Darrell tiszteletére 6 zenekar nyomja majd a zúzdát a Dieselben.

December 7., Hétfő: Dob+Basszus a Kaukázussal

Hétfőn ritka a jó koncert, mint a fehér holló, ráadásul az újabb munkahét nyitányának napján a szórakozás az, ami talán utoljára eszébe jut az embernek. Na, éppen ezért nem is holmi zúzós riffparádét ajánlunk a zenei programokra éhezők figyelmébe, hanem egy afféle csendesülős, színházzal és irodalommal rokon műfajt. Méghozzá annak apropójából, hogy az antiglobalista Kaukázus zenekar feloszlása előtt még jó alaposan kitálal. Utolsó koncertjüket 2010. január 2-án adják a Gödörben, ám majdnem egy hónappal korábban vállalkoznak arra, hogy Lévai Balázs tévéképernyőről a Bárka Színházba átmentett Dob+Basszus műsorában felidézzék az elmúlt hét év történéseit, na meg, hogy megválaszolják a miérteket. Például, hogy miért rühellik annyira a Tesco áruházat, vagy, hogy miért éppen most, a sikereik csúcsán hagyják abba a zenélést. A Csík Zenekar és a Kiscsillag is vendége volt már a színház falai között zenei talk-show formátumot öltött műsornak, most pedig Kardos Horváth János bandáján a sor, hogy Karafiát Orsolya szövegével adják elő egyik dalukat, vagy például, hogy műholdkapcsolaton keresztül osszák meg véleményüket a Tesco szóvivőjével.

Dob+Basszus a Kaukázussal
Időpont: 2009. december 7., 19.00.
Helyszín: Bárka Színház
Jegyár: 2200 Ft
***

December 9., Szerda: Winger

Kip Winger egykoron glam rock gitáros prototípussá avanzsálódott (a kategória minden kliséjével együtt), méghozzá a tiszteletreméltó Alice Cooper zenekarában. És hiába készítettek együtt pár nagylemezt, a basszusgitárosban mindvégig ott bujkált a kisördög, hogy bármennyire is jó a mesterrel zenélni, azért szeretne ő magának egy saját bandát. Ami meg is lett és emberünk a maga szerény módján egészen egyszerűen csak Wingernek nevezte el. 1988-ban megjelentették debütáló lemezüket, mely (meglepő módon) a keresztségben a rendkívül találó Winger nevet kapta. Ezt még két nagysikerű album követte, aztán Kip úgy döntött inkább a szólókarrierjére kíván koncentrálni. Ennek egyébként első termése 1996-ban jelent meg, nem sokkal azután, hogy a zenész felesége meghalt egy autóbalesetben és a zenélést terápiás céllal kezdte űzni, mondván, így tud az ember megszabadulni a legtöbb negatív gondolattól. Aztán 2006-ban eljött az ideje, hogy a Wingerbe újra életet leheljenek a tagok, méghozzá egyből egy új albummal. A IV című lemezt pedig 2009-ben követte a Karma, amellyel meg is érkeztünk a mához, ugyanis ezt bemutatni érkeznek most kis hazánkba. Aki tehát jófajta hard rock muzsikát akar hallani, vagy csak a saját szemével akar meggyőződni arról, hogy a 48 éves Kip Winger jobb formájában van mint valaha, az mindenképpen látogasson el szerdán a hajóra.

Winger koncert
Időpont: 2009. december 9., 20.00.
Helyszín: A38
Jegyár: 5900 Ft
***

December 11., Péntek: Dime Day - Dimebag Darrell emlékest

December 8-án lesz öt éve annak, hogy a Pantera és a Damageplan gitárosát, "Dimebag" Darrell Abbottot az ohioi Columbus-ban tartott koncerten egy rajongó lelőtte. Akkor nehezen ocsúdott fel a világ a hirtelen bekövetkezett tragédia sokkjából és sokaknak még így, öt év távlatából is szinte hihetetlen ami történt. A rengeteg zenészre hatást gyakorló fantasztikus muzsikusról idén is méltó módon emlékeznek meg, hiszen amellett, hogy a Remembering The Steel magyar Pantera tribute zenekar nyomja majd egymás után a jobbnál-jobb nótákat, öt másik banda, a Neck Sprain, a Nuke, a Room of the Mad Robots, a Sunday Fury és a Wendigo is repertoárjába illeszti a Dimebaghez köthető dalokat. Így Pantera-n kívül lesz Damageplan és Rebel Meets Rebel is, meg, hogy ezen kívül még mi minden azt elképzelni is nehéz, ugyanis Dimebag annyi zenekarban vendégeskedett, hogy hosszú listát lehetne írni a tevékenységéről. Lesz még egy csomó vendégzenész is, akik tovább színesítik az estét, amely alkalmi felállásokkal és közös jammelésekkel lesz tarkítva. Üröm viszont az örömben, hogy az este egyúttal a Remembering The Stell búcsúkoncertje is, úgyhogy ezért is hullajthatunk majd pár könnycseppet péntek este.

Dime Day
Időpont: 2009. december 11., 20.00.
Helyszín: Diesel Club
Jegyár: 1300 Ft
***

December 13., Vasárnap: Air

A Nicolas Godin és Jean-Benoit Dunckel alkotta francia duó 1995 óta tevékenyen műveli az elektronikus zenei hittérítést. Még az egyetemen haverkodtak ők össze, ahol Nicolas építészetet, Jean-Benoit pedig matematikát tanult. Itt találták ki, hogy csinálnak egy olyan bandát, amelyben keveredik a Jean Michel Jarre és a Vangelis által képviselt elektronikus zenei vonulat és a Pink Floyd pszichedelikus rockja. 98-as Moon Safari című lemezükkel berobbantak a köztudatba (amiben nem kis szerepe volt az MTV-nek) és onnan azóta, jópár nagylemezzel a hátuk mögött sem hajlandóak eltűnni. Azt nem lehet rájuk mondani, hogy belesüppedtek az évek alatt az egyhangúságba. Többször csináltak például Sofia Coppola rendezőnőnek filmzenét (például 2000-ben az Öngyilkos szüzek című filmhez), aztán 2002-ben Everybody Hertz címmel kiadtak egy remixalbumot. Love2 című lemezük idén szeptemberben jelent meg, stílszerű tehát, hogy nálunk is reprezentálják élőben az erre felkerült nótákat.

Air koncert
Időpont: 2009. december 13., 20.00.
Helyszín: Petőfi Csarnok
Jegyár: 9900 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei