2009. december 24.Szíjjártó Anita
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Karácsonyi dallamok - kicsit másképp

Ahogy közeledik karácsony ünnepe, egyre több karácsonyi zenét játszanak a rádiók, zenecsatornák. Azonban a felkínált lehetőségeken túl mi is összeállíthatunk egy saját, nem éppen tipikus karácsonyi énekekből álló repertoárt, melyet szívesen hallgatunk sütés-főzés, karácsonyfa-díszítés vagy akár ajándékcsomagolás közben.

Kis túlzással élve azt mondhatjuk, hogy nincs olyan előadó, zenekar, aki ne adott volna ki vagy egy karácsonyi albumot, vagy egy-egy karácsonyi számot. Karácsonykor mindenkiből jobban előtörnek az érzelmek, s a szerencsések ezt nemcsak szavakba, képekbe és filmekbe, hanem dalba is tudják önteni.

A legnagyobb klasszikusnak a Jingle bells számít. Amikor meghalljuk ezt a címet, a klasszikus csengettyűs-mikulásos-hópelyhes dallam jut eszünkbe - például a Boney M előadásában. Ám ezt is, ahogy sok más dalt, számos előadó feldolgozta. Az elektronikus-discos stílust kedvelőknek érdemes meghallgatni Basshunter Jingle bells "remake-jét", a jazz iránt rajongóknak Diana Krall Jingle bells-feldolgozását, vagy a keményebb hangzásokat kedvelőknek a Sex Pistols Jingle bells című számát, mely igazi ínyencségnek számít.

Mariah Carey slágere, az All I want for Christmas is you 1994-ben jelent meg, világszerte a karácsonyi szerelmes számok listavezetője volt. Több előadó, zenekar is feldolgozta, mint például Shania Twain, Samantha Mumba és Miley Cyrus, akik megtartották az eredeti popos hangzást, vagy a The Cheetah Girls, akik még líraibbá alakították, s végül a My Chemical Romance, akik rockosabbra vették a figurát.

A Santa Claus is coming to town is hasonló sorsra jutott, mint az elődei, hiszen ezt is számos előadó és zenekar előadta, nem kisebbek, mint Frank Sinatra, Bruce Springsteen, a Jackson 5, Mariah Carey, a fiatalabb generációból pedig Hilary Duff vagy a McFly.

A Winter Wonderland-et is többen a saját ízlésükre, stílusukra formálták, mint például Jason Mraz, vagy egy meglepő duett, Ozzy Osbourne és Jessica Simpson.

Az egy-egy karácsonyi számmal, albummal előrukkolt előadok sora szinte végtelen, évről évre újabb dalokkal gyarapodik a képzeletbelei karácsonyi zenedoboz. Britney Spears My only wish this year című száma kevésbé ismert ugyan, de méltó párja lehet Mariah Carey slágerének, Sarah Connor Christmas In my heart című melódiája pedig klipjével igazi karácsonyi hangulatot teremt a borús téli estéken.

Christina Aguilera nemcsak egy karácsonyi dallal, hanem rögtön egy egész albummal, a My kind of Christmas című koronggal járult hozzá a karácsonyi dallamok e listájához. Férfiak közül Billy Idol Jingle Bell Rock és a Backstreet Boys Christmas Time című dala idézi a karácsonyi hóesést és a csengettyűk hangját.

A nagy "öregek" mellett Rihanna is elkészített egy karácsonyi számot I just don’t feel like Christmas címmel, s az amerikai zeneipar legújabb üdvöskéje, Lady Gaga is jelentkezett egy elég különc "karácsonyi" dallal, a Christmas Tree-vel, mely mind hangzásban, mind szövegben jócskán eltér a megszokottaktól.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei