2010. január 7.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szabó Sándor - Edoardo Bignozzi: Shamans and Scientists

Szabó Sándor a magyar (klasszikus) gitárvilág méltatlanul aluldiszponált szereplője. Annak ellenére, hogy számos világsztárral dolgozott már együtt és a nemzetközi gitárfesztiválok közkedvelt szereplője itthon szinte alig hallunk róla. Pedig aki belekóstol a Szabó-féle transzcendens zenei világba és megérti azt, az örökre a rabjává válik annak a világnak.

Az előadó igen gazdag - de még korán sem lezáratlan - életművéből mindenki kedvére válogathat. Egyszerűen nem lehet mellényúlni a választásnál. Az idei év nyarán az egyik legjobb olasz gitárosnak tartott Edoardo Bignozzi-val vonult stúdióba Szabó, és elkészítette a már a címében is izgalmas Shamans and Scientists cd-t. Szabó saját bevallása szerint amikor ketten leültek játszani, akkor az olyan volt, mint amikor gyorsan kisütnek egy akkumulátort - hatalmas energiák szabadultak fel.

A lemezen 10 kompozíció kapott helyet, valamennyit az előadópáros jegyzi szerzőként. Mondhatni évszázadok óta dúl a harc a "tudomány jelenlegi álláspontját" védelmezők és "két (vagy sok) lépéssel a kor előtt járók" között. Az idők során számos "hiedelem" valóságtartalmát igazolta a tudomány és annak részévé is vált, míg számos dolog megdőlt illetve még most is igazolásra vár.

Szabó Sándor új albumán a zene nyelvén mesél a két "tábor" a tudósok és a sámánok közötti "pengeváltásról". Bár tényleges pengeváltásról nincs szó, hiszen a tudósok inkább csak "hallgatói" és nem pedig főszereplői a történetnek. A középpontban a sámánok vannak akik arról beszélnek, hogy milyen volt a világ akkor, amikor az ember harmóniában élt a természettel és nem próbált a Teremtő szerepkörében tetszelegni. A sámánok olyan különleges című történeteken keresztül világítják meg a valóságot, mint pl. a Moondance, a Dark Side of Volcano, a címadó Shamans and Scientists, az Uranian Mood és a Zero Gravity. Szabó Sándor és Edoardo Bignozzi művei a matérián túli, időtlen és mélyen transzcendens világba viszik el a hallgatókat. A felvételek, bár remekül használhatóak a lelki ráncok kisimítására is, kétségtelenül több van bennük. Elvisznek arra a forrásvidékre ahonnan valaha elindultunk és ezáltal alkalmat adnak az eddigi ténykedésünk "felülvizsgálatára". Lehetőséget kínálnak arra, hogy kidolgozzunk egy új saját koncepciót. Amelynek segítségével nagyobb harmóniában élhetünk a szűkebb és tágabb környezetünkkel...

***


Szabó Sándor - Edoardo Bignozzi: Shamans and Scientists
Közreműködnek: Szabó Sándor - 6 húros klasszikus gitár és 12 húros bariton gitár
Edoardo Bignozzi - klasszikus gitár
Kiadó: Szerzői kiadás
Honlap: www.szabosandor.com

Szabó Sándor diszkográfiája:
Ritual of a Spiritual Communion (1986)
The Clear Perception of Provenance Within (1987)
Sanctified Land (1991)
Hypnos (1993)
Anima (1995)
Opus Magnum (1996)
Alexandria (1997)
Gaia & Aries (1998)
Echolocation I (1999)
Dreams Within Dreams (2000)
Nearness of Earth (2001)
Hungarian Jazz Rhapsodie (2003)
The Art of the 16 String Guitar I (2004)
Acoustic Poetry (2005)
Resonance (2007)
Parallel Crossings (2008)
Parabola (2009)
Deeper Reality (2009)
Inner Smile (2009)
Shamans and Scientists (2009)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Czékus Mihály 2010-01-12 12:24:54
Tisztelt gergelyÚr!
Köszönöm a jelzését. Konzultáltam a dologról az előadóval, Szabó Sándorral aki a következőket mondta: „Én magam sem tartom magam klasszikus gitárosnak, túl sok a különbség, ami elválaszt a klasszikus gitározástól, például: én nemcsak interpretálni tudok, hanem improvizálni és komponálni is, mindenféle gitárt használok, amit a klasszikus gitáros sohasem venne kézbe, ( bariton, bundnélküli, 12 és 16 húros, használok alternatív hangolásokat, engem a zene és a zenélés érdekel, nem a gitározás, azaz a zenét én célként használom, nem eszközként a technikai perfekció megmutatására........”
nem
regisztrált
gergelyÚr 2010-01-10 20:25:49
Kedves Mihály!
Szabó Sándor a magyar (AKUSZTIKUS) gitárvilág méltatlanul aluldiszponált szereplője.Gyk.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei