2010. január 9.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Joan As Police Woman koncert a Trafóban

Varázslatra készülődhetünk január 23-án a Trafóban, ugyanis egy olyan énekesnő látogat el hozzánk kétfős bandájával, aki sarokba állított zongorája mellett dúdolgatva is képes betölteni egy egész koncerttermet, leginkább a kisugárzásával. És akkor még nem is ejtettünk szót arról, hogy milyen különleges hang birtokában van.

Joan Wassert, a 39 (!) éves dalszerzőt és énekesnőt bármennyire is próbálják beskatulyázni indie rock előadónak, ő éppannyira vehemensen harcol saját igazáért, ami voltaképpen annyi lenne, hogy csak azt játssza ami a szívéből jön. Azt pedig nem lehet műfajokba sorolni.

Hatévesen vette első zongoraleckéit, és csak kicsit volt idősebb, amikor már hegedűt ragadott a kezébe. Így talán nem is meglepő, hogy gyakorlatilag egész életét a zenélésre tette fel, mi meg ennek nagyon örülhetünk.

Karrierje a Boston University-n eltöltött évei alatt kezdett beindulni. Itt már egy orosz hegedűvirtuóztól kapott leckéket és az egyetem szimfonikus zenekarának is tagja volt, egészen addig míg magával nem ragadta egy másfajta zenei világ.

A Dambuilders nevű bandával elég hamar hírnévre tett szert, de ez inkább letaglózó erejű színpadi jelenlétének volt köszönhető. Valamikor ekkor ragadt rá a sokat sejtető Joan As Police Woman becenév is. A Dambuilders aztán 1997-ben feloszlott, és ez az év nem csak emiatt a veszteség miatt volt tragikus Joan számára. Ebben az évben fulladt ugyanis a Mississippibe párja, a szintén zseniális zenész, Jeff Buckley.

Joan úgy próbálta meg túltenni magát a történteken, hogy a Those Bastard Souls nevű bandával készített egy emléklemezt Buckley-nak és a zenész egykori bandájának tagjaiból zenekart verbuvált magának Black Beetle néven.

1999-ben csatlakozott az Antony And The Johnsons-hoz, akikkel összehozta többek között a nagysikerű I Am A Bird Now lemezt. 2002-ben hívta életre a Joan As Police Womant, ám az első lemezükre négy évet várni kellett, mert közben Rufus Wainwraighttal is kollaborált egyet.

Napjainkban a Joan As Police Woman már a harmadik albumánál tart. A Covers azért is különleges, mert mint ahogy címe is mutatja, csupa feldolgozásokkal van tele (pl. Jimi Hendrix - Fire, Britney Spears - Overprotected). De ezek Joan esetében nem is tekinthetőek igazán feldolgozásoknak, hiszen ő bármit is csinál, az úgyis egyedi lesz. Még akkor is, ha egy szál gitárral a kezében áll ki a közönség elé, ahogyan azt Jeff Buckley is tette egykor a Sin-é-ben.

***


Joan As Police Woman koncert
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Nagyterem
Időpont: 2010. január 23., Szombat
Kezdés: 20.00
Jegyárak: elővételben 2500 Ft, a koncert napján 3000 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei