2010. január 11.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Renaissance - A Dalai Láma életéről szóló dokumentumfilm zenéje

Őszentsége a XIV. Dalai Láma nem csak szellemi és világi vezetője a tibeti népnek, hanem karizmatikus béke nagykövet is. Számos értékes tanítást kapott tőle a modern világ: beszélt többek között az elme tudományáról, az oktatás tudományáról, az erőszaknélküli életről - tette ezt természetesen mindig a buddhista filozófia szemszögéből.

Számos vallási vezető előtt kifejtette, tegyenek meg mindent saját vallási rendszerük megőrzése érdekében és a vallások tanításainak eszközeit felhasználva együttműködve, közösen lépjenek fel a világbéke érdekében.

A Dalai Láma nevét a nyugati világ 1989-ben ismerte meg, amikor a tibeti helyzet békés rendezése érdekében kifejtett erőfeszítéseinek elismeréseként megkapta a Nobel Békedíjat. A Dalai Láma 1973 óta járja a világot és útja során állam- és kormányfőkkel, más vallási vezetőkkel találkozik valamint nagyközönség előtt buddhista tanításokat ad. Az elmúlt évtizedek során hazánkban is megfordult néhányszor. Az 1992-es látogatása során például ő szentelte fel - a nógrád megyei Taron - a Kőrösi Csoma Sándor emlékére emelt Békesztúpát.

Az 1959-es kínai invázió alatt tibeti emberek százezrei hagyták el a megszállott szülőhazájukat. Az akkor még gyerekkorú Dalai Lámát is külföldre menekítették. Számos honfitársával együtt az indiai Dharamsala-ban lelt menedéket, jelenleg is ott él és ott vezeti az emigráns tibeti kormányt.

Gondolatainak, politikai szereplésének, de még vallási tanításainak is egyszerűsége és közvetlensége ad hitelt. Személye és sorsa jelképpé lett, ez magyarázza, hogy nagy sikerű filmek (pl. a Hét év Tibetben, a Kundum) és könyvek (pl. a Száműzetésben-szabadon, az Egyetemes felelősségtudat, az Út az értékes élethez, a Nyitott szívvel, a Romboló érzelmek stb.) hőseként, tanítójaként találkozhatunk vele.

Most itt egy újabb filmes alkotás a Renaissance. A Dalai Láma életét bemutató, dokumentumfilm kategóriába tartozó produkció, Khashyar Darvich rendező és a Wakan Films közös munkája. A közelmúltban jelent meg a film zenéjét tartalmazó cd, méghozzá a repertoárjában 26 kompozícióval. A lemez elkészítéséhez a világ számos pontjáról érkeztek muzsikusok magukkal hozva a saját kultúrájuk jellegzetes motívumait. Amíg például Techung és Lama Tsering Wangdu Rinpoche a tibeti zenét képviseli az albumon, addig Heyraneh perzsa, Roop Verma és a Yoginis indiai, Ralph "Kito" Rodriguez afro-latin, Henry Medicine Bear Reid kortárs amerikai zenei motívumokkal teszi gazdagabbá a zenei összképet.

A filmzenével ismerkedő hallgató egy egészen különleges fúziós zenét hallhat, amelyben jól megfér egymás mellett a tibeti, indiai, az afro és az elektronikus zene valamint a jazz. Néhány felvétel során még a Dalai Lámát is hallhatjuk "előadóként" (például a Prayer of Peace, a Yar és a Crazy Wisdom című kompozíciókban).

A repertoárban éppúgy jelen vannak a néhány másodperces művek (Prayers for His Holiness), mint a hosszabb lélegzetű kompozíciók (Ever Changing , Alap). Ahogyan a XIV. Dalai Láma is egy töretlen hagyományvonal tagja (az első Dalai Láma, Gedün Drub 1391-ben született Gyurmey Rupa nevű faluban) úgy a filmzenében is megjelenik a távoli múlt és a mai jelen is. Az előbbire utal többek között a lemez Om Mani Padme Hung, a Chöd és a Medicine Buddha című "tétele", az utóbbira pedig a Snow Lion of Peace, a Jog Jazz és a Sweet Fragrance.

A dokumentumfilm narrátora a nálunk is jól ismert és sokak által kedvelt színész, Harrison Ford, akinek a hangja a lemez egyik számában, a Jog Jazz-ben is hallható.

***


Khashyar Darvich: Dalai Lama Renaissance filmzene
Kiadó: Limitless Sky Records
Honlap: www.dalailamafilm.com valamint www.limitlesssky.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei