2010. május 28.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Alban Darche - Gadó Gábor - Sébastien Boisseau: Budapest Concerts

Arra, hogy milyen stabilan áll a magyar-francia "jazz-híd" az egyik legjobb bizonyíték, hogy a két ország vegyes összetételű triója ismét egy új albummal jelentkezett. Az Allan Darche (szaxofon), Gadó Gábor (gitár) és Sébastien Boisseau (nagybőgő) felállású formációnak a napokban került a boltokba a legújabb lemeze, ami a Budapest Concerts címet kapta.

A trió 6 évvel ezelőtt már készített egy közös albumot, ami szintén itthon jelent meg Stringed címmel. Egy nagyobb létszámú formáció tagjaként pedig két évvel ezelőtt játszottak együtt a Trumpet Kingdom címet viselő korongon.

Az új album felvétele a tavalyi év őszén készültek - élőben - a MOL Budapest Jazz Fesztiválon. A közel egy órás repertoárban 11 kompozíció kapott helyet, valamennyit az új francia jazzgeneráció egyik legjelentősebb képviselőjének tartott Alban Darche írta.

A lemez a nyugodt hangvételű, kicsit történetmesélős jellegű Missin’ Home-mal kezdődik és a színpadi mesejátékok világát idéző Mon Tribut Á Tim Burton-nel folytatódik. A bevezetőben megszokott közvetlenség a L’orfévre-ben átfordul távolságtartásba. Ami azért szerencsére nem tart sokáig a La Bille-ben már újra csökken a "távolság". Ezt a kompozíciót leginkább az éjszakai nagyváros zenéjének lehetne titulálni. Ez a sötétedés után a nagyvárosban autózós feeling megmarad a folytatásban is (Berceuse Mignonne).

A Bis Free-ben virtuóz és érzelemdús játékával bebizonyítja Sébastien Boisseau, hogy miért számít ő az egyik legkeresettebb bőgősnek Franciaországban. Miközben a Postlude című számot hallgatjuk olyan érzetünk támad, hogy porszemnyivé zsugorodunk a végtelen térben. A komponista és természetesen a művét előadó muzsikusok - a zene nyelvén - nagyon érzékletesen definiálják nekünk a végtelen tér fogalmát.

A következő három szerzeményben (a Tregor Song, a La Conjuration Des Imbéciles és az Écorces) a komponista megmutatja az emberi létünk "zaklatottabb momentumait" is. Elvontabb zenei formák, olykor borongós hangulat jellemzik ezeket a szerzeményeket. Mondhatni a lemez úgy fejeződik be ahogyan elkezdődött, vagyis egy nyugodt atmoszférájú kompozícióval (Traitre Humanoide).

Összességében megállapítható, hogy egy nagyon színes albumot készített a már jól összeszokott trió. A produkcióban egyszerre van jelen a francia elegancia és a magyaros virtus.

***


Alban Darche - Gadó Gábor - Sébastien Boisseau: Budapest Concerts
Megjelenés éve: 2010
Kiadó: Budapest Music Center Records
Az előadó honlapja: www.bmcrecords.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei