2010. szeptember 29.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vittorio Grigolo: The Italian Tenor

Az ügyeletes olasz szívtipróról, Vittorio Grigolo-ról két dolgot nagy bizonyossággal állíthatunk. Az egyik az, hogy a harmincas évei elejét taposó tenor fotója több ezer ábrándos sóhajú leányszoba falán ott díszeleg. A másik, a jövő szempontjából sokkal fontosabb dolog viszont az, hogy a szigorú szakma nagyra értékeli és elismeri Grigolo hangját.

Sokan az olasz tenorista hagyomány egyik legígéretesebb továbbvivőjét látják benne. A fiatal tenor karrierje egyébként nagyon korán elindult és töretlenül ível felfelé. Ugyanis Grigolo már 13 évesen a színpadon volt, méghozzá a Tosca-ban - persze akkor még nem az igazi frontvonalban. 18 évesen csatlakozott a Bécsi Operaház társulatához. Öt évvel később, már a Milánói Scala-ban játszott. Napjainkig olyan kiváló karmesterekkel dolgozhatott együtt, mint például Riccardo Muti és Zubin Mehta.

Grigolo-nak az első albuma - In The Hands Of Love címmel - 2006-ban jelent meg. A lemez repertoárjában jól ismert pop és rock örökzöldek jelentek meg "operásított" formában. A bemutatkozó anyag nagy sikert aratott világszerte.

A tenor a közelmúltban jelentkezett azzal az albummal, amelyet már nagyon várt tőle a vájt fülű közönség. A Sony Classical gondozásában megjelent, The Italian Tenor címet viselő lemez már 100%-ban opera produkció. Ezért sokan ezt a korongot tekintik Grigolo "valódi" debütáló albumának.

A repertoár az operavilág legnagyobbjai által jegyzett művek áriáit tartalmazza - Donizetti, Verdi és Puccini örökéletű darabjaiból, népszerű és kevésbé ismert tételeket felvonultatva. Donizetti világát a Szerelmi bájital és az A kegyencnő áriái idézik fel. Az előbbiből az Una furtiva lagrima-t (amelynek tolmácsolásában Enrico Caruso jelenti az etalont), utóbbiból pedig a Spirto gentil-t hallhatjuk.

Ezen az albumon Grigolo énekesi sokszínűségét úgy igyekszik prezentálni, hogy a legkülönfélébb jelmezeket ölti magára. Mantovai hercegként elénekli az Ella mi fu rapita-t és a Possente amor mi chiama-t a Rigolettóból. A kalóz című operában a kalózkapitány, Corrado bőrébe bújva előadja a Tutto poarea sorridere all’amor mio primiero-t és a Si: de’ corsari il fulmine vibrar disegno io stesso-t. Természetesen nem lenne teljes a körutazás Verdi világában Az álarcosbál és A trubadúr nélkül. Az előbbiből a Forse la soglia attinse-t, az utóbbiból pedig az Ah! Si, ben mio-t hallhatjuk.

Nehezen képzelhető el opera "mix" lemez Puccini művek nélkül. Ezért nem meglepő, hogy az olasz tenor új albuma is tartalmaz egy Puccini-válogatást. Hallhatjuk többek között Cavaradossi áriáját, az E lucevan le stelle-t a Tosca-ból és Rodolfo, a költő Che gelida manina-ját a Bohéméletből.

Vittorio Grigolo a The Italian Tenor című albumával nem csak maga előtt, hanem a korosztályába tartozó tenorok előtt is magasra tette a lécet.

***


Vittorio Grigolo: The Italian Tenor
Kiadó: SONY Classical
Honlap: www.vittoriogrigolo.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei