2011. augusztus 12.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Playing for Change's PFC 2: Songs from Around the World

Amikor a világnyelvek kerülnek szóba, akkor a legtöbben az angolra, portugálra, spanyolra vagy éppen a kínaira gondolnak. Pedig van egy nyelv amit a kulturális különbségek ellenére is a világ minden táján egyformán beszélnek és mindenütt megértenek. Ez pedig a zene nyelve.

Az elmúlt évek, évtizedek során sokan próbálkoztak - különböző célzattal - azzal, hogy a világ ismert zenei előadóit egy nagy, közös projektbe vonják be. Számtalan ilyen programot tudunk említeni a Bob Geldof "Live Aid" kampányától kezdve a "Pavarotti and Friends" projektekig.

Néhány évvel ezelőtt Mark Johnson névre hallgató producer kezdett egy nagyon izgalmas feladatba. Johnson a képzeletbeli zászlajára, a ma már sajnos kicsit populárissá vált, "békét a zenén keresztül" jelszót tűzte. De, hangzatos jelszó ide vagy oda, ő szerencsére nem az olcsó népszerűség keresés irányába ment el, hanem a kitartó és küzdelmes munkát választotta. Egyrészt létrehozta a Playing For Change Alapítványt (ami zenei iskolát és művészeti centrumot hozott létre Dél-Afrikában).

Másrészt elindított egy olyan zenei projektet amelynek a lemezre rögzített változata, Playing for Change's "PFC 2: Songs from Around the World" címmel került a közelmúltba a boltokba. A kiadvány hasonló koncepcióval készült, mint az egy évvel korábbi elődje. Ami annyit jelent, hogy Johnson és csapata a világ utcáit, tereit, parkjait járta és zenei és képi felvételeket rögzítettek. Majd ezekből különleges mixeket készítettek. Így pl. lehetővé vált, hogy az előadók egyazon számot játszanak csak éppen mondjuk több ezer kilométerre egymástól. A lemeztok most is egy cd-t és egy dvd-t rejt azonos számlistával. Az előző kiadványhoz hasonlóan a mostani projekt keretein belül is hallhatók jól ismert számok feldolgozásai (pl. a Redemption Song /Bob Marley, a Higher Ground /Stevie Wonder/ és az Imagine /John Lennon/) és ismeretlen művek is.

A lemezen a számos, lelkes amatőr muzsikusból álló gárda olyan ismert zenészekkel, előadókkal egészül ki, mint pl. Keb Mo, Taj Mahal, Roger Ridley és Toumani Diabate.

A kiadvány nem csak az általa képviselt teljesen új ötlet miatt érdekes, hanem a professzionális hangmérnöki munka okán is. Miközben a felvételeket hallgatja az ember tényleg olyan benyomása van, mintha a zenei anyagot egy helyszínen vették volna fel.

Aki valami igazi ínyencségre vágyik az feltétlenül hallgassa / nézze meg ezt a kiadványt.

Kiadó: Universal Music Group
Honlap: www.playingforchange.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei