2012. február 13.MTI
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Grammy 2012 - Adele és a Foo Fighters volt az est nagy győztese

Adele brit soul-énekesnő hat, a Foo Fighters rockegyüttes öt díjat vehetett át a február 12-én este, a Los Angeles-i Staples Centerben megrendezett 54. Grammy-gálán, amelyen a tragikus hirtelenséggel elhunyt Whitney Houston-ról külön blokkban emlékeztek meg.

Adele hat kategóriában kapta meg a Grammyt: az övé lett az év legjobb albuma, a 21, amely a legjobb pop albumért járó díjat is megkapta, az általa szerzett Rolling in the Deep lett az év dala és felvétele, ő lett a legjobb pop szólóénekes a Someone Like You című száma előadásáért, s őt jutalmazták a legjobb rövid videóért is. A huszonhárom esztendős Adele a Rolling in the Deep-et előadva most először lépett fel nagyobb közönség előtt, mióta tavaly novemberben visszatérő hangszálvérzés miatt megoperálták. Az előadóművész-zeneszerző megköszönte orvosainak, hogy visszaadták a hangját.

A Foo Fighters saját műfajában négy díjat - a Wasting Light albumért és a Walk című számért - söpört be, hogy aztán átvegye a legjobb hosszú videóért járó elismerést is. "Nagy megtiszteltetés, mert ez egy különleges lemez az együttesünk számára. Ahelyett, hogy a legjobb stúdióba mentünk volna... ezt a garázsomban készítettük néhány mikrofonnal és egy szalagos géppel" - mondta Dave Grohl, a banda frontembere. "Ez azt mutatja, hogy a zenekészítésben az emberi tényező a legfontosabb." Kanye West rapper, aki idén a legtöbb jelölést kapta - összesen hetet - négy szobrot kapott, de miután kizárták a felsőbb kategóriákból, nem jelent meg a ceremónián.

A gála egyben egyfajta Whitney Houston-emlékestté alakult. A házigazda szerepét betöltő LL Cool J rapper a gála elején a tragédiával kapcsolatban kijelentette: "Ezt sehogy sem tudjuk megkerülni. Haláleset történt a családunkban" A Grammy-átadó részvevői, akik közül sokan feketében jelentek meg, imával emlékeztek meg a szombaton elhunyt énekesnőről. "Whitney, mindig szeretni fogunk" - mondta LL Cool J, miután bejátszották hatszoros Grammy-díjas énekesnő egyik legismertebb a dalát, az I Will Always Love You-t, amelyet később Jennifer Hudson is előadott. "Valamennyien szeretünk, Whitney" - mondta a színpadon Stevie Wonder is.

Az est talán legmegrendítőbb pillanata az volt, amikor a tavaly elhunyt Amy Winehouse szülei átvették a legjobb duónak járó díjat, amit Body and Soul-ért a lányuknak és Tony Bennettnek ítéltek oda. "Mit is mondhatok? Egy gyönyörű lány-együttes van a mennyországban" - mondta a lányukra, Whitney Houstonra és a szintén nemrég elhunyt Etta Jamesre utalva a gyászoló apa, Mitch Winehouse.

Taylor Swift a country műfajában két díjat vihetett haza a Mean című daláért. Az idei évtől elindított, összevont világzenei kategóriában legjobbnak a Tinariwen mali tuareg zenekar Tassili című albumát találták. A legjobb reggae albumért járó elismerést Stephen Marley, Bob Marley fia kapta.

Az este egyik zenetörténeti csemegéje a Good Vibrations volt, a dédapa korú, ötven éve megalakult Beach Boys előadásában. A zenekar több mint két évtizede nem lépett fel. A Grammy közönsége előtt az eredeti együttes három alapítója, a hatvankilenc éves Brian Wilson, a hetvenéves Mike Love és az ugyancsak hatvankilenc esztendős Al Jardine játszott a Beach Boyshoz később csatlakozott Bruce Johnstonnal és David Marksszal.

Az eredeti felállásban Brian Wilson két fivére, az 1983-ban elhunyt Dennis és az 1998-ban elhunyt Carl szerepelt még. "Új és izgalmas élmény volt" - mesélte Wilson a fellépés után a színfalak mögött. Mint fogalmazott: azzal, hogy együtt álltak a színpadon, ismét lehetőségük nyílt a zenei önkifejezésre. A hatvanas években felemelkedett sztáregyüttes pályafutása során számtalan díjat kapott, a Grammy-életműdíjat is elnyerték, és 1988-ban bekerültek a Rock Hírességeinek Csarnokába.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei