2012. május 9.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Fonogram-díj 2012 - Nyert Bródy János és a Kiscsillag is

Május 8-án átadták a Fonogram-díjakat a Millenáris Teátrumban. Az elismerést többek között Bródy János, a FreshFabrik, a Kiscsillag, Yonderboi és a Kerekes Band vehette át. Az év hazai dala az Őrizd az álmod lett Vastag Csaba és Vastag Tamás előadásában, az életműdíjat Horváth Attila vitte haza.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) által rendezett gálán tizenhárom hazai és öt külföldi kategóriában osztották ki a Fonogram-díjakat. Az év hazai daláról a közönségszavazatok döntöttek, a többi kitüntetést szakmai zsűri ítélte oda a győzteseknek.

Mint az MTI tudósításából kiderül, a hazai klasszikus pop-rock albumok közül Bródy János Az Illés szekerén című új korongja (kiadó: EMI) bizonyult a legjobbnak, a modernek versenyét a FreshFabrik Mora-ja nyerte (Alexandra Records), az alternatív kategóriában pedig a Kiscsillag Néniket a bácsiknak! (Megadó Kiadó) című anyagát ismerték el.

Az elektronikus mezőny idei legjobb produkciójának a Yonderboi (CLS Music) bizonyult, a hard rock vagy heavy metál alkotások közül a The Idoru Time (The Idoru) című munkáját érte a megtiszteltetés. Az év hazai szórakoztató zenei albuma Szenes Iván Hosszú az a nap (Szenes Kft.) című hanghordozója, gyermekalbuma Halász Judit Apa, figyelj rám (Universal Music) című lemeze lett, 2012 hazai felfedezettje pedig az Ozone Mama (Ozone Mama). Az év dalának a Vastag-testvérek Őrizd az álmod című számát (Sony Music) választották. Életműdíjat kapott Horváth Attila szövegíró.

A jazz és a nép/világzene képviselői sem maradhattak ki a szórásból, előbbiek közül Alapi István niXFaktor (Gramy) című CD-je, utóbbiak közül a Kerekes Band What The Folk!? (Kerekes Band) című produkciója győzött. Az év klasszikus vagy kortárs komolyzenei albuma Hortobágyi László és a Gáyan Uttejak Orchestra Entransociety-je lett (NarRator Records).

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak, közülük a Nickelback Here And Now-ja (Megneoton/Warner), Adele 21-ja (Neon Music), a Kasabian Velociraptor!-a (Sony Music), a Foo Fighters Wasting Light (Sony Music) című CD-je és a Skrillex (Magneoton/Warner) lett a befutó.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei