2013. október 13.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Millenáris Teátrumban mutatják be Fischer Iván szerzői estjét

A hírhedt tiszaeszlári per által ihletett kamaraopera is elhangzik Fischer Iván első magyarországi szerzői estjén, amelyet október 13-án és 14-én hallhat a közönség a budapesti Millenáris Teátrumban. A Vörös Tehén ősbemutatója a műsor végén kerül sorra.

A Kossuth-díjas karmester, Fischer Iván levélben tájékoztatta az MTI-t a különleges estről, amelyen eddig csak külföldön előadott kompozíciói szerepelnek. A koncerten a Budapesti Fesztiválzenekar tolmácsolásában többek között felcsendül a Fanfár, a Shudh Sarang szextett, a Spinoza Vertalingen (Spinoza fordítások), a La Malinconia (A melankólia) és a Zigeunerlied (Cigánydal) is. A program a Vörös Tehén című kamaraopera ősbemutatójával zárul.

A tiszaeszlári vérvádhoz kapcsolódó lélektani rejtélyt feldolgozó alkotást Fischer Iván eredetileg barátjával, a témában 1981-ben filmet (Verzió) forgató Erdély Miklóssal együtt szerette volna megírni, azonban utóbbi 1986-os halála ezt megakadályozta. A most elkészült opera azt a kérdést boncolgatja, hogy a koncepciós per kitalálói vajon hogyan nyerhették meg koronatanúnak a 13 éves Scharf Móricot.

A darab prózai részei elsősorban Krúdy Gyula A tiszaeszlári Solymosi Eszter című regényéből származnak. Az operát Ascher Tamás rendezi, a ruhákat Szakács Györgyi tervezte. Krúdyt Gyabronka József, Kossuthot Cser Krisztián, Scharf Móricot Kovács Jonatán alakítja.

Fischer Iván október 15-én este, Budapesten a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendje lovagi fokozatát is átveheti a francia nagykövettől.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei